Друштво

ПРЕДСТАВЉЕНИ ТРАДИЦИОНАЛНИ ПРОИЗВОДИ

Испред тржног центра „Retail Park“ одржан је 2. Сајам традиционалних производа, на којем су се нашли производи и руковорине са овог простора.

Предсједник Удружења пчелара „Липа“ Душан Пијетловић рекао је да је овај сајам регионалног карактера, те да је окупио 12 излагача из Модриче, Шамца, Брода и Дервенте.
-Ријеч је о манифестацији која има циљ да промовише традиционалне производе, екопроизводе, мед и пчелиње производе, здраву храну, љековито биље, домаћу ракију, рукотворине, сувенире и остале производе кућне радиности. Такође, циљ нам је и да подигнемо ниво свијести код потрошача, да купују природне и здраве производе. Захвланост дугујемо Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС које је помогло и финансијски подржало данашњу манифестацију- казао је Пијетловић.
Да се ради о веома значајној манифестацији за пољопривредне произвођаче у Дервенти рекао је и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић додавши да је сајам оваквог типа прилика да они покажу своје производе грађанима Дервенте, као и осталим посјетиоцима.
-Надамо се да ће овај сајам, који је и регионални, постати традиционалан. Општина Дервента сваке године издваја 350.000 КМ за подстицање пољопривредне производње. Пчелари сваке године примају подстицај у износу од четири марке по кошници. Такође, ове године пчелари су учествовали у ИФАД – овим пројектима за набавку опреме, што је локална заједница суфинансирала са десет одсто – казао је Пашалић.
Он је додао да Дервента има укупно око девет хиљада кошница, од чега је око седам хиљада покривених општинским подстицајем.
Међу излагачима била је и Рада Јанковић из Модриче, која је представила мед, пчелиње и биљне производе.
-На овом штанду смо изложили готово све наше производе, односно, производе породице Јанковић. Супруг Мирко и ја имамо шесторо дјеце и ово је наш породични посао. На самом почетку бавили смо се искључиво пчелињим производима, а онда смо постепено ширили посао и сада имамо праву властиту производњу. Имамо љекобиље, биљне тинктуре, биљну козметику и све су то природни, тачније, органски производи без адитива и конзерванаса. Тренутно имамо око 200 кошница. Задовољни смо и пристојно живимо од пчеларства – истакла је Јанковићева.
Поред тога, Јанковићева је додала да су овакве манифестације веома значајне, не само због продаје, већ и као прилика за размјену и стицање нових знања и идеја.

Related posts

У току вакцинација
ученика осмих разреда

Derventski List

Ученици поносно показали
музичке таленте

Derventski List

Подршка пројектима младих надохват руке

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još