ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Прикупљена 71 доза драгоцјене течности

Прва овогодишња акција добровољног даривања крви окупила је око стотину редовних давалаца, припадника Оружаних снага БиХ, полицијских службеника и ватрогасаца, а током дводневне акције прикупљена је 71 доза ове драгоцјене течности.

Овој хуманој активности приступили су многи који су крв даровали више од двадесет пута, а и млађе генерације су се одважиле на овај хумани подухват.

– Имам 22 године и крв дајем четврти пут. Свима који могу да дају крв савјетовао бих да то учине. Нема потребе да се плаше јер овим дјелом могу да спасу нечији живот – рекао је Никола Ђошан из Модриче.

Акцији се одазвао и осамнаестогодишњи Немања Ерић који је крв даровао по други пут, као и Бранко Пашић којем је ово 24. пут да дарује крв. На овај начин другима помаже и Владимир Кнежевић који је редован давалац.

– Вјерујем да треба помоћи другима ако смо у могућности, а ово је најосновнији начин како то да урадимо – рекао је Кнежевић.

Акцију добровољног даривања крви подржао је градоначелник Милорад Симић захваливши се даваоцима на хуманом чину.

– У договору са руководством Црвеног крста усагласили смо да прва овогодишња акција буде организована у марту, иако је то могао да буде и мали хендикеп када је у питању број давалаца, с обзиром да није прошло три мјесеца од посљедње акције. Жеља нам је била да и у овој години буду проведене три акције, а на свим досадашњим је одазив увијек коректан и у томе се огледа значај ове организације у Дервенти. Мени је увијек задовољство подржати ове акције, поздравити и честитати даваоцима- казао је Симић честитавши руководству организације на успјешној години иза нас.

– Овом приликом желим да честитам руководству ове организације на челу са предсједником на успјешно одржаној скупштини. Црвени крст у Дервенти много значи, а за то сам захвалан јако доброј постави људи који су рад ове организације подигли на коректан ниво – рекао је Симић.

Секретар дервентског Црвеног крста Радислав Кујунџић истакао је да су и прошле године одржане три акције добровољног даривања крви упркос пандемији корона вируса, те да су и за ову годину планиране три акције.

– Нашим програмом рада планиране су три акције добровољног даривања крви годишње без обзира на пандемијске околности. Ова акција је прва у 2021. години и овом приликом желим да се захвалим доборовољним даваоцима крви, али и локалној управи која нас прати у свим нашим активностима – казао је Кујунџић позивајући све оне који могу да дају крв да то ураде, јер то је чин који спасава животе.

Резерве крви

Специјалиста трансфузиолог у добојској Служби за трансфузијску медицину докторица Татјана Жив оцијенила је да је тренутна ситуација што се тиче залиха крви задовољавајућа.

– Ситуација што се тиче залиха крви је тренутно задовољавајућа, стално обнављамо резерве и захваљујући добро организованим акцијама, као што је ова, успијевамо да обезбиједимо довољне количине крви за нашу болницу – рекла је Живова додавши да, иако су неки од критеријума измијењени у односу на раније, а везани су за ситуацију коју диктира корона вирус нису изазвали страх код оних који су одлучни у својим хуманим намјерама.

Related posts

Зелено свјетло за буџетске документе, скупштини други потпредсједник

admin

БОЉОМ САРАДЊОМ ПРОТИВ ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА

admin

Доступна „Модернина“ бивалентна
вакцина против Ковид-19

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još