ДруштвоРС-РЕГИЈА

Пропало више од 620.500 вакцина

Више од 620.500 доза вакцина против вируса корона пропало је због истека рока, а у домовима здравља у Српској кажу да се ових дана на прсте једне руке могу избројати они који се вакцинишу, због чега су поједини од Института за јавно здравство РС затражили да им обуставе испоруку.

Према подацима Института, до краја марта ове године првом дозом у Српској је вакцинисано 330.497, а другом 319.779 грађана, док је бустер примило њих 88.713.

Навели су да је до сада рок истекао за 620.504 дозе, од којих се 359.880 односи на вакцину “астра-зенека”.

– Вакцине којима је истекао рок трајања одлажу се према прописима који су јасно дефинисани Правилником о одлагању фармацеутског отпада – навели су у Институту.

Саговорници “Гласа Српске” истичу да је интересовање за вакцинацију скроз спласнуло.

Директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран рекао је да је епидемиолошка ситуација у најмлађем граду Српске и више него добра, те да већ данима нема новозаражених.

– Јави се једно, двоје суграђана са некаквим симптомима, али углавном је ријеч о прехлади. На нашу жалост, нема интересовања за вакцинацију, чак ни за бустер дозу. Појави се неко коме је евентуално запело да прими вакцину јер треба да путује, а остали ништа. Тражио сам од Института да нам не испоручују вакцине јер и од овог што имамо добар дио је пред истеком рока – истакао је Шаран.

Пред истеком рока је и одређена количина вакцине “модерна” у которварошком Дому здравља “Свети Пантелејмон”.

– Прошлог мјесеца било је двадесетак пријављених за вакцинацију и то је стало. Не долазе више ни да приме трећу дозу. И када их обавијестимо, одговор је углавном да ће сачекати јер се епидемиолошка ситуација смирила. Имали смо договор са Институтом да повлачимо вакцине када будемо знали колико тачно имамо заинтересованих грађана. Међутим, непланирано смо добили одређену количину вакцине “модерна”, искориштено је свега неколико доза, остале стоје и вјероватно ће им истећи рок – казао је директор те здравствене установе Владимир Бибић.

Да је имунизација против “ковида” на минимуму потврђују и у требињском Дому здравља.

– Спорадично има заинтересованих за бустер дозу, а што се тиче прве дозе, то је заиста у паду и углавном за њу дођу само они којима прелазак преко границе зависи од имунизације – рекла је директорица тамошњег Дома здравља Маја Мићуновић, нагласивши да епидемиолошка ситуација указује да је крај пандемије близу. Мићуновићева је нагласила да је око 60 одсто Требињаца примило бустер дозу.

Интересовање за вакцинацију спласнуло је и у Бијељини, као и у Приједору, гдје такође долазе грађани искључиво по трећу дозу.

– Имамо на располагању “фајзер”, “модерну” и “синофарм” и све су у року – рекла је директорица приједорског Дома здравља Дијана Ђерић.

Заражени

Према подацима Института за јавно здравство РС, за три дана вирус корона потврђен је код 31 особе од 329 тестираних, а од посљедица заразе преминуло је шест обољелих.

– Укупан број хоспитализованих у Српској је 89, и то 30 у Универзитетском клиничком центру РС, а 59 у осталим болницама. На респиратору је пет особа – наведено је у извјештају Института.

Дозе којима је истекао рок трајања

359.880 – “астра-зенека”

76.973 – прва компонента “спутњик В”

102.490 – друга компонента “спутњик В”

47.220 – “фајзер”

8.163 – “синовак”

25.781 – “модерна”.

http://www.glassrpske.com

 

Related posts

ЦЕНТРУ „БУДУЋНОСТ“ 55 КОМПЛЕТА ПОСТЕЉИНЕ

admin

Прикупљање драгоцјене
течности 20. јула

Derventski List

Прослављена Света Петка заштитница агићке цркве

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još