ИЗДВОЈЕНОКултура

„Прљача“ стиховима гради мостове

Завршна манифестација 21. Међународних илинданских пјесничких сусрета „Прљача 2022“, коју традиционално организује Српски књижевни клуб „Вихор“, одржана је данас у Центру за културу гдје су додијељене награде пјесничког конкурса о љепотама вода.

Љубитеље писане ријечи, уз наступ фолклорног ансамбла СКД „Просвјета“ из Слатине, окупила је и промоција зборника радова пристиглих на претходно објављени конкурс.
Предсједник „Вихора“ Ненад Симић подсјетио је на значај ове манифестације која дуже од двије деценије његује писану ријеч и промовише туристичке потенцијале Дервенте, те изразио задовољство што из године у годину  „Прљача“ привлачи све више учесника из ширег региона.
– Ми градимо и његујемо облик понашања који спаја људе и крајеве и у најтеже вријеме, као што је било за вријеме пандемије корона вируса, када је одржана традиција пјесничких сусрета, а хвала Богу и људима да је и данас тако. Радује ме што видим позната лица која редовно учествују и долазе у Дервенту, проносе лијепе ријечи о нашем заједничком подухвату, а обрадован сам што се сваке године јављају и нови учесници чиме „Вихоров“ караван постаје још већи и неуништив. Хвала свима који су допринијели да се наши сусрети одрже – рекао је Симић подсјетивши да су покретачи сусрета преминули Савко Пећић Песа, те Славко Покрајац и Милорад Мишо Ђурђевић.
На конкурс објављен поводом Међународних илинданских пјесничких сусрета пристигло је 76 радова из Републике Српке, ФБиХ, Србије, Словеније, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Бугарске, Њемачке и Швајцарке. Жири је одлучио да је најбољу пјесму написао Гојко Мандић из Бањалуке под називом „Шта све ријека има“. У категорији „укрински водени цвијет“ побједу је однијела Дервенћанка Весна Марковић са пјесмом „Кратко весеље“, а побједник у категорији „шаљива пјесма“ је млада дервентска пјесникиња Евита Бојковац са стиховима уоквиреним у „Споразум“.
– Рођен сам у Санском Мосту, који има девет ријека и то на Свјетски дан вода, па зато често пишем пјесме о води. Драго ми је што постоји клуб као што је „Вихор“ који његује ту традицију и поезију и изненађен сам што сам ја побједник. Већ сам написао пјесму за сљедећу годину – рекао је Мандић.
Један од редовних учесника конкурса је Евита Бојковац, која је и раније освајала признања.
– Пјесма говори о активностима на ријеци у којој се ради о споразуму између риба и роде. Веома сам задовољна и част ми је што сам побједница поново, јер сам већ једном освојила прво мјесто такође у конкуренцији шаљиве пјесме као и бројне похвале – додала је Бојковчева.
Иако тек годину члан „Вихора“ Весна Марковић пише пјесме од малих ногу и ово је други конкурс на којем је учествовала.
– Изузетна ми је част што сам освојила прво мјесто са својом пјесмом „Кратко весеље“, у којој сам описала живот укринског воденог цвијета онако како га ја доживљавам, јер је ово други конкурс на који сам послала своје пјесме. Поезију пишем од када знам за себе и пишем о свему, а у посљедње вријеме моје пјесме су тужног садржаја. Планирам издати збирку пјесама и желим да то буде нешто што ће оставити траг и печат у времену и простору – рекла је Марковићева подсјетивши да је претходно учествовала на конкурсу „Сузе Козаре“ и да је освојила друго мјесто.
Пододбор Српског културног друштва „Просвјета“ из Слатине у Хрватској на пјесничким сусретима забиљежио је свој први наступ у Дервенти и Републици Српској, а представили су се сплетом игара из Славоније.
Након додјеле признања, које је са руководством „Вихора“ побједницима конкурса уручио замјеник градоначелника Синиша Јефтић, пјесници су дружење наставили у Босанским Лужанима уз Укрину, гдје је претходно у организацији „Вихора“ уређен пут од ловачке куће до ријеке као и обала Укрине, а посјетили су и спомен-парк у том селу.
Манифестацију је ове године први пут подржало Министарство просвјете и културе Републике Српске, а генерални покровитељ је градоначелник Дервенте Милорад Симић.

Похваљене пјесме
Жири је одлучио да похвали пјесме Ане Стајкове, Борислава Наградића, Горице Крстовић, Драгише Цетића, Игора Милошевића, Мирјане Миланкове, Радојке Адамовић, Славе Станојевића, Славка Покрајца и Цвијетина Лобожинског.

Related posts

„Будућност“ школа и топло
уточиште већ 75 година

Derventski List

Сајам књиге обогатио „Арт сцену“

admin

Архијерејским похвалницама одликовани
заслужни Дервенћани и СКУД „Дервента“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još