Друштво

Раскошном игром и пјесмом почастили публику

Чланови Српског културно-умјетничког друштва „Дервента“ изнијели су вечерас на сцену богатство обичаја и чари традиције у оквиру годишњег концерта поводом 28 година постојања и рада друштва.

Громогласан аплауз многобројне публике заслужило је свако редстављање распоређених у четири ансамбла, пјевачку групу и рецитаторску секцију.

Умјетнички руководилац друштва Саша Арсенић истакао је да је годишњи концерт централна манифестација друштва на којој се представљају сви чланови.

– Циљ годишњег концерта, који је традиционална и централна манифестација нашег друштва, јесте да се представе сви чланови друштва и покажу шта су радили у протеклој години. Драго нам је да концерт поново можемо да одржимо у великој сали Центра за културу у Дервенти, јер смо претходних година због познате ситуације са пандемијом били спријечени у томе – рекао је Арсенић додавши да се чланови увијек радују годишњем концерту те да је прошлогодишњи организован на отвореном.

– Веома је важно чувати и оживљавати традицију и културу на овај начин и наши чланови се увијек радују годишњем концерту, јер се ради засигурно о једној од најважнијих манифестација у току године коју организујемо – рекао је Арсенић.

Дервентској публици су се представили и гости, чланови СПКД „Просвјета“из Прњавора са којима СКУД „Дервента“ има дугогодишњу сарадњу.

– Много је важно да културно умјетничка друштва између себе сарађују, а ми имамо веома добру сарадњу са СКУД „Дервента“ већ дуго година. Вечерас смо се представили са Обичајем вучарења из Купреса и Играма из Прњавора – рекла је предсједник СПКД „Просвјета“ Борка Павловић.

На крају концерта додијељене су плакете за дугогодишњи рад и залагање у друштву и то Николини Чолић, Видомири Цвјетковић, Сузани Тешендић и Александри Чечавац, а Чолићева која је члан извођачког ансамбла и пјевачке групе је истакла да је овај концерт за њу подебан.

– Овај концерт је веома посебан и значајан зато што је посљедњи за мене као средњошколца, а представила сам се у кореографији Шопских игара и Игара из Биначке мораве – рекла је Чолићева.

Планови

Саша Арсенић је казао и да су чланови друштва од почетка године имали неколико гостовања, те да већ почињу припреме за наредна представљања.

– Година је почела радно, покушавамо да вратимо све активности које смо имали претходних година. Фолклорни ансамбли су имали неколико гостовања, а такође и пјевачка група је учествовала прије двије седмице на 21. Мајским музичким свечаностима у Бијељини гдје су освојили сребрну медаљу. Након годишњег концерта почињемо припреме за гостовање у Турској и одмах ћемо почети припреме за Фестивал етно пјесме који ће бити одржан у септембру – казао је Арсенић.

 

Related posts

Дервенћани учествовали на завршном eUPSHIFT догађају

admin

ПРИКУПИЛИ НОВАЦ ЗА ЕКСКУРЗИЈУ ДВОЈЕ ДРУГАРА

admin

Успјешно спаја право и књижевност

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još