Друштво

Саборовање славило духовно пјесничко стваралаштво

„Покровско пјесничко саборовање“ које су трећу годину заредом организовали Црквена општина Брод и Српски књижевни клуб „Вихор“ из Дервенте, окупило је у суботу пјеснике из Републике Српске, ФБиХ, Србије и Црне Горе у циљу промоције духовног пјесничког стваралаштва.

Саборовању је у порти храма Покрова Пресвете Богородице у Броду претходио помен за Србе страдале у протеклом рату, који је служен у цркви Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу, а потом су учесници испред спомен – крста положили цвијеће и прислужили свијеће за невино страдале.

Протојереј – ставрофор Жељко Теофиловић упознао је учеснике манифестације о страдању Срба и православних цркава на подручју Брода.

– Велика је част и радост наше црквене заједнице да по благослову владике Фотија можемо организовати овакву манифестацију, јер се тиме, у првом реду, даје значај духовном пјесничком стваралаштву, које у овом „материјалном времену“ није довољно заступљено – поручио је Теофиловић.

Саборовање је настављено у Светосавском дому у Броду гдје је промовисан зборник са радовима 115 аутора из Републике Српске, ФБиХ, Србије, Црне Горе, Македоније, Бугарске, Грчке, Аустрије, Русије и САД-а.

– Зборник представљамо на важан јубилеј у Броду, а то је 30. годишњица од ослобођења у посљедњем одбрамбено – отаџбинском рату, али и години када је љубав према светој цркви и овом храму крунисана завршетком радова, односно иконописањем. На овај начин реализујемо идеју да кроз саборност и издизање свих вриједности наше вјере православне и свих лијепих обичаја, истакнемо традицију понашања Срба нашег краја и крајева у којима опстају – рекао је предсједник „Вихора“ Ненад Симић.

Представник Српске читаонице „Лаза Kостић“ и Завичајног удружења Срба „Kоријени“ из Сомбора Борислав Аврамовић казао је да су овакве манифестације од великог значаја.

– На нама је да чувамо ћирилицу, обичаје и културно наслијеђе – рекао је Аврамовић истакавши да на том пољу уско сарађују са бројним удружењима из Српске.

Биљана Добриловић, пјесникиња из Добоја, нагласила је да је ријеч о значајној минифестацији промоције пјесништва, која окупља све више учесника.

– Почели смо са 70-ал учесника, а сада нас је више од стотину, и то нас радује. Кроз  пјесме чувамо и српство и традицију и све оно што као људи требамо оставити иза себе – рекла је Добриловић.

Манифестацију, која се одржава под покровитељством начелника Брода, увеличао је и наступ Kултурно – умјетничког друштва „Душко Трифуновић“ из Брода, а присутна је била и делегација Савеза удружења Срба и Удружења српских књижевника из Словеније, те Европске академије наука и умјетности из Љубљане.

Related posts

За Михајла прикупљено око 8.500 КМ

admin

ОШ „НИКОЛА ТЕСЛА“ НА ПОКЛОН ПИЈАНИНО

admin

Шаргију и изворну пјесму марљиво чува од заборава

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još