Друштво

САЋА ПОЛУПРАЗНА, СКАЧУ ЦИЈЕНЕ МЕДА

Дервентски пчелари ове године умјесто приноса меда броје губитке, а главни „кривци“ за лоше стање у кошницама су неповољне временске прилике које су потпуно пореметиле ритам пчелињих друштва.

Иако ће, како наводе, праве посљедице неповољних услова који су владали за пчеларство ове године бити видљиве тек на прољеће, цијене пчелињих производа које су скочиле, довољно говоре о стању у овој области.

Предсједник дервентског Удружења пчелара „Липа“ Горан Мерћеп истиче да година није ни близу успјешној, а приноса скоро да и нема.

– Највеће губитке условила је неповољна климатска ситуација, јер је багрем смрзао, а сушна зима нам је „испразнила“ кошнице за 70 одсто – рекао је Мерћеп додавши да је у сталном контакту са другим пчеларима како би узајамном подршком превазишли новонасталу ситуацију.

– Сви пчелари са којима сам разговарао већ су извршили вјештачку прихрану и зимске припреме – казао је Мерћеп.

Полупразне кошнице обиљежиле су и сезону у пчелињаку Бране Радановића који каже да је ове године једино успјешна била производња матичне млијечи ова година добра.

– Послије овако лоших временских услова, било је и очекивано да не буде довољно меда, а по кошници успио сам да изврцам око четири килограма. Додуше, ова година је јако добра за производњу матичне млијечи и већ сам успио да продам веће количине овог производа – рекао је Радановић.

Млади пчелар Бојан Бојановић каже да су посљедице лоше године за пчеларство и поскупљење пчелињих производа.

– Производњу сам базирао на багремов и липов мед, а посљедњи приноси нису били добри ни за једну врсту, јер је укупна количина била око 200 килограма. Ове године, поред лоших временских прилика, много пчела је било заражено варовом – рекао је Бојановић додавши да су цијене пчелињих произдова с обзиром на мале приносе већ скочиле, али да је то условило и мању потражњу.

– Много људи је и даље заинтересовано за куповину меда – објаснио је Бојановић.

Припреме за зиму

Пчелари кошнице ових дана интензивно припремају за зиму, с обзиром да је нова сезона почела у августу. У току је припрема прихране за пчеле, као и против пчелињих болести.

Related posts

Теофиловићевој пето мјесто

admin

Наставити коректну сарадњу
СП-а са медијима

Derventski List

Социјалисти угостили представнике медија

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još