ДруштвоРС-РЕГИЈА

Свакој рођеној беби 500 КМ, накнада за прво дијете

Закон о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити, чија примјена је у Републици Српској почела 1. јануара, доносио је бројне новитете, међу којима је право на накнаду за прво дијете, док се износи накнада увећавају за друго, треће и четврто дијете, као и за опрему новорођенчету.

Циљ ових законских измјена јесте пружање финансијске подршке породицама и обезбјеђивање сигурности за родитеље.

Прва новина у овом закону односи се на признавање права за исплату накнаде за прво дијете у породици, а за остваривање овог права узимају се у обзир укупни приходи породице, као и вриједност имовине коју породица посједује.

Родитељи права на основу овог закона могу остварити уколико су незапослени или ако мјесечни приходи по члану породице нису већи од 20 одсто основице, коју је за ову годину Влада РС одредила у износу од 540 марака. Другим ријечима, породице могу остварити право ако мјесечни приход по члану породице за прво и друго дијете није већи од 108 марака, а за треће 113,40 марака, те ако мјесечни приход по члану породице за четврто дијете не прелази износ од 124,20 марака. Такође, један од услова је и вриједност имовине коју породица посједује, односно да каталошка вриједност покретне имовине није већа од 7.020 марака.

Уколико породица испуњава наведене услове, за прво, друго и четврто дијете има право на додатак у износу од 97,20 марака, док трећем дјетету припада мјесечна накнада у износу од 140,40 марака.

Новина у закону односи се и на право на накнаду родитељу његоватељу, које остварује један од родитеља дјетета са инвалидитетом. Мјесечни износ породици којој је признато наведено право у текућој години исплаћиваће се у износу од 540 марака, док се износ накнаде повећава и по основу права за помоћ и опрему новорођенчета. Умјесто 250 марака, колико је раније износила накнада по том основу, измјенама закона предвиђено је 500 марака, а рок за подношење захтјева је година од дана рођења. За остваривање тог права потребно је да мајка има пребивалиште у Републици Српској најмање годину дана прије рођења дјетета. Исти услов важи и за остваривање права на матерински додатак у износу од 405 марака, с тим што мајка мора да буде и незапослена, а рок за подношење захтјева је 90 дана од дана рођења дјетета.

Без обзира на имовинска стање, мајке имају право и за пронаталитетну накнаду у износу од 600 марака за треће и 450 марака за четврто дијете. Захтјев за признавање права подноси се у року од годину од дана рођења дјетета, а такође је услов да има пријављено пребивалиште у РС најмање годину.

Захтјеви за остваривање наведених права подносе се у пословницама Јавног фонда за дјечију заштиту.

Увођење нових или увећање постојећих права поздрављају родитељи додајући да је свака марка исплаћена на име дјечијих права, инвестиција у будућност.

– Недавно сам родила друго дијете и обрадовала ме вијест да је помоћ за опрему новорођенчета сада дупло већа. С обзиром на поскупљења која су нас задесила у посљедње вријеме, ова помоћ је веома добродошла – казала је једна суграђанка.

Законске измјене поздравила је и предсједница Удружења родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и инвалидних лица „Сунце“ Татјана Спасојевић казавши да ће законске измјене родитељима – његоватељима значити много.

– Они ће први пут имати радно статусно право и накнаду која није дискриминирајућа. Ту су обухваћени родитељи дјеце са најтежим обликом инвалидитета, најтежим болестима и сметњама која 24 часа зависе од родитеља. Измјене права су нешто заиста велико ако идемо ка ванинституционалном збрињавању, да дјеца буду адекватно збринута у својим породицама – рекла је раније Спасојевићева.

Осјетљиве категорије

Вулнерабилне категорије, односно дјеца под старатељством, дјеца са сметњама у физичком и психичком развоју, те дјеца корисника права на новчану помоћ, право на додатак за дјецу у мјесечном износу од 172,80 марака имају независно од материјалних услова, а у складу са Законом о социјалној заштити.

 

 

Related posts

ИСТА СТРАСТ ОКУПИЛА КОЛЕКЦИОНАРЕ

admin

Обале Укрине очишћене од смећа

admin

Породични љекари од 1. новембра заказују прегледе КТ и МР

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još