Новости

У Републици Српској Дан жалости

Због трагедије која се десила у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, када је ученик седмог разреда пуцао и убио осам ученика и радника обезбјеђења, у Републици Српској данас је дан жалости, одлучила је Влада Српске на ванредној сједници у Бањалуци.

Ванредна сједница коју је сазвао предсједник Владе Радован Вишковић поводом трагедије почела је минутом ћутања, како би присутни одали почаст убијеним ученицима и раднику обезбјеђења.

Премијер Радован Вишковић казао је на конференцији  за новинаре послије сједнице Владе да су задужен министарства просвјете и културе и унутрашњих послова да припреме информацију о стању малољетничке делинквенције у Српској.

– Нажалост, у посљедњим годинама имамо погоршање стања када је ријеч о малољетничкој делинквенцији. Полиција ће појачано дежурати испред школа у Српској – рекао је Вишковић и нагласио да му је жао и као човјеку и као родитељу због страшне трагедије, која се десила у Београду.

Истакао је да ће се предузети све мјере, направиће се анализе, процјене, као и да ће од сутра бити одржани бројни састанци.

– Директори свих школа у Српској доставиће писану изјаву о стању безбједности у њиховим школама. Настојаћемо да обезбиједимо школе видео – надзорима, да на неки начин ставимо под контролу ко може да приђе школи. Исто тако, биће упуће допис свим ловачким удружењима, да се поведе рачуна ко све има наоружање – рекао је Вишковић.

Навео је да ће се и стрељачким клубовима скренути пажња да у стрељане не могу улазити малољетна лица, изузев оних који се професионално баве тим спортом.

– У наредном периоду настојаћемо да реализујемо низ мјера које ће помоћи у безбједности малољетника у школама – рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик који је присуствовао ванредној сједници Владе.

– Васпитати дијете није само ствар школе. Школа га усмјерава, образује. Олако смо прихватили вриједности које долазе са Запада, а те вриједности не одражавају наше друштво у цијелини. Наше мјере дају резултате и оне су добре, али не до краја – истакао је Додик наглашавајући да ће у Републици Српској бити уведена забрана ношења телефона у школе.

– Нема ту љутње родитеља или било кога. Просвјетни радници раде тежак посао и ми их морамо подржати. Они морају бити веома цијењени у друштву. Ауторитет наставника и учитеља морамо да вратимо на ниво другог родитеља. Највећи успјех сваког родитеља јесте када иза себе остави цијењеног члана друштва, а не делинквента – навео је Додик.

Додао је да је на ванредној сједници разговарано о даљим корацима, да би трагичан догађај спријечили на нашој територији.

– Поводом нажалост, овог догађаја, разговарали смо шта можемо учинити, то је додатно обезбјеђење школских објеката. Ми смо развили систем контроле у оквиру образовних институција. Једнако тако, у наредних годину дана свака школа која нема ограду, биће ограђена – истакао је Додик.

Сједници су присуствовали и предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Oсам ученика и радник обезбјеђења страдали су у пуцњави у ОШ “Владислав Рибникар” на Врачару. Шест ђака и наставница се са простријелним ранама налазе у Ургентном центру, односно на клиници у Тиршовој. Малољетни нападач К.К. и његови родитељи су приведени.

(РТРС)

Related posts

Успјешно изведена вјежба талачке кризе (ФОТО)

admin

Усаглашене смјернице због
очекиваног прилива миграната

Derventski List

Укрштени ставови о осињском водоводу

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još