ИЗДВОЈЕНОНовости

ЧУВАТИ СЈЕЋАЊЕ НА ХРАБРОСТ БОРАЦА ПРОТИВ ФАШИЗМА

Имена уклесана на спомен – обиљежје подигнуто у част бораца против фашизма говоре о томе да су отпор окупаторима пружали сви народи који су живјели на нашим просторима и да се само тако могла ковати и извојевати побједа.

Поручено је данас током обиљежавања Дана првог ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату, на мјесту одакле су започела дејства против фашиста. Вијенце  на споменик који се налази испред Основне школе у Агићима положили су начелник општине Милорад Симић, општински представници СУБНОР-а, чланови Удружења „Јосип Броз Тито“, те представници политичких партија.

Предсједник СУБНОР-а Дервента Борислав Прерадовић савјетовао је млађим генерацијама да његују традицију сјећања на учеснике Народноослободилачког рата.

– Како жртве које су поднијели и страдали и учесници Другог свјетског рата не би биле узалудне, морамо његовати сјећање на њих, мора се поштовати, и самим тим, чувати тешко извојевана слобода – казао је Прерадовић те напоменуо да су на данашњи дан 1944. године започете борбе које су претходиле ослобођењу Дервенте 19. априла 1945. године.

Начелник општине Милорад Симић је нагласио да се не смије заборавити храброст антифашиста, јер ако се то заборави, заборавићемо сами ко смо.

– Морамо чувати сјећање на оне који су ратујући под петокраком дали своје животе за нашу слободу и због тога се мора посебна пажња посветити бризи за споменике који су подигнути у част жртвама, јер страдали су завриједили да њихови потомци и ми, као представници власти, обиљежавамо важне датуме и тако сачувамо од заборава цијену која је плаћена зарад слободе – истакао је Симић те подсјетио да СНСД има декларацију према којој чланови странке који су на челу локалних заједница, имају обавезу да обнављају и одржавају споменике из времена НОР-а.

Related posts

ЦЕНТАР ГРАДА ДОБИЈА НОВИ ИЗГЛЕД

admin

ПОДРШКА ЗА МАЈКЕ СА ТРОЈЕ И ВИШЕ ДЈЕЦЕ НИЈЕ ИЗОСТАЛА

admin

НАПРЕДУЈЕ ИЗГРАДЊА ПАРКА „9. ЈАНУАР“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još