ДруштвоИЗДВОЈЕНО

„ШЉИВОВИЦЕ“ И ПЕКМЕЗА БИЋЕ НА ПРЕТЕК

Берба раних сорти шљиве почела је прије неколико дана, а воћари се махом хвале добрим родом напомињући да за разлику од претходних година, када је ово воће пропадало због мраза, ове године очекују пуну бурад ракије и тегле пекмеза.

Иако је и овог прољећа мраз пријетио да „обере“ род, шљива се ипак одржала, а у појединим воћњацима гране су се савиле под родом.

У воћњаку Славка Мандића из Доње Лупљанице род шљиве „чачанке“, за разлику од претходних година, надмашио је сва очекивања.

– Претходне двије године род је био никакав, готово да га није ни било. Иако је и тада у воћњаку била развучена мрежа за наводњавање, варљиво вријеме, касни мраз и олујне кише узели су свој данак. Али, овогодишњи род је надмашио просјек – тврди Мандић додавши да ће већина шљиве „отићи“ у пекмез, док ће знатно мање количине употријебити за ракију.

Мандићев воћњак броји 350 стабала, а има у плану да засади још 1.500 садница, такође са системом за наводњавање, јер шљива није захтјевна, али као и свака друга биљка изискује воду.

Солидан род је и у воћњаку Видомира Којића, који под шљивом има нешто више од десет дунума. Претходне године, како каже, ријетко се могла пронаћи шљива на стаблу, а годину прије шљиве су се биле преродиле.

– Задовољан сам, јер прошле године нисмо накупили шљиве ни за један ракијски казан. Овогодишњи род је солидан, али због терена који није на сунчаној страни „чачанка“ ће се купити за десетак дана – казао је Којић који сав род искористи за ракију.

Домаћице које инсистирају на домаћем пекмезу махом тврде да су научиле лекцију од прошле године, те да ће се ове године кувати дупла мјера, јер се због варљивог времена више не може испланирати припрема зимнице.

Марија Николић из Трстенаца у свом дворишту има десетак стабала шљиве разних сорти, а планира да сав род „ранке“ искористи за пекмез.

– Има рода ове године, није како зна бити, али задовољна сам, боље ишта него ништа. Од раних шљива ћу да кувам пекмез, а биће и за ракију. Родиле су бјелице, па можда и од њих направим неколико тегли пекмеза – одлучна је Николићева и објашњава да пекмез ако се добро укува има рок трајања и до три године и то без конзерванса.

Related posts

АКЦИЈА ДАРИВАЊА КРВИ У ИДУЋИ ЧЕТВРТАК

admin

Вртић „Трол“ уписује малишане рођене 2021. године

admin

ДЕРВЕНЋАНИ ПРВАЦИ СРПСКЕ У ШАХУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još