Друштво

Ђаци се припремају за школу

Иако школски распуст још увијек траје, дервентски ђаци се постепено припремају за почетак наставе, а набавка уџбеника, школског прибора и друге опреме, главна је преокупација њихових родитеља.

С обзиром да је опремање школараца за почетак наставе значајан издатак за кући буџет, родитељи првачића и ове године имаће помоћ Градске управе, а за дио основаца, као и до сада, уџбенике ће обезбиједити Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Из Градске управе су казали да ће школске торбе и прибор бити обезбијеђени за све првачиће.

–  Као и ранијих година Градска управа обрадоваће све првачиће првог дана наставе, и то 192 ђака првака, новим школским торбама и основим прибором – казали су из Градске управе, а бесплатне уџбенике за првачиће, али и ђаке до четвртог разреда, обезбиједиђе Влада РС.

– И у новој школској години биће обезбијеђени уџбеници за све ученике од првог до четвртог разреда основних школа, као и за све ученике основних школа који су побједници републичког такмичења у школској 2022/2023. години, међу којима су и ученици музичких школа, те за ученике од петог до деветог разреда који су треће и наредно дијете у породици са троје и више дјеце – наводи се у одлуци Владе и додаје да ће бесплатни уџбеници бити обезбијеђени и за кориснике права на додатак за помоћ и његу другог лица и као и за дјецу кориснике права на личну инвалиднину у складу са Законом о социјалној заштити. Право на бесплатне уџбенике имају и одлични ученици из породица са четворо и више дјеце и то ђаци од петог до деветог разреда.

Они који нису обухваћени овим мјерама, уџбенике могу да обезбиједе у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ која током љета организује размјену уџбеника.

– Ово је значајна олакшица за родитеље, коју његујемо већ годинама, Очекујемо да ће са приближавањем почетка школске године интересовање за размјену уџбеника бити још и веће – рекла је директорица библиотеке Мирјана Плиснић.

Комплети уџбеника за све разреде доступни су и књижари „Лотос“.

– Наруџбе за уџбенике примамо до краја седмице. Комплет уџбеника за пети разред кошта 115 марака, а од шестог до деветог разреда цијене се крећу од 200 до 240 КМ, у зависности од врсте и броја уџбеника и додатака који иду уз комплете. Уџбеник и радна свеска за стране језике коштају 25 КМ. Раније су уџбеници могли да се плаћају у три рате, а посљедње седмице наруџби могућено је плаћање у двије рате – казали су у „Лотосу“.

„Гатарић“

Иако у понуди немају уџбенике, компанија „Гатарић“ у свом мулти – шопу нуди богату понуду школског прибора, торби и друге опреме за школу.

– Наша понуда је разноврсна, а то су школске торбе, пернице и остали пратећи прибор за школарце и студенте – рекао је Ненад Ратковац из ове компаније.

Related posts

Представљена занимања
и њихови потенцијали

Derventski List

У „ТРОЛУ“ СЕМИНАР ЗА ВАСПИТАЧЕ

admin

Филм носи поруку о животу са дијабетесом

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još