Друштво

Љубав и воља рецепт за најљепше посластице

Радост припремања слатке трпезе, коју је Бранкица Кузмановић открила још у дјетињству, годинама је расла са сваком припремљеном посластицом и осмијехом на лицу оних који би је пробали, а своје ђаконије ова Дервенћанка поносно је уоквирила у „Миланине кућне чаролије“.

Кузмановићева за себе каже да ужива у малим стварима и лијепо припремљеним трпезама, а управо су посластице оно што најрадије припрема. Било да се ради о тортама или кексу, колачима или другим слаткишима, традиционални, испробани рецепти су императив.

– Када одрастеш у сеоској, а правој домаћинској  породици, онда веома рано научиш многе тајне кухиње. Тако сам и ја уз мајку, још као дјевојчица, радо учествовала у прављењу разних слаткиша. Своје „прво“ слатко и могу да кажем најдраже кулинарско дјело, којем и дан данас осјетим мирис, настало је на Богојављење послије рата. Повод је била 25. годишњица брака мојих родитеља. Тада, са својих 11 и по година сматрала сам да ће чоколадна торта бити најљепши поклон. И заиста је била, с обзиром на радост и одушевљење мојих родитеља – испричала је Кузмановићева.

Посебну радост, како каже, причињава јој да усрећи некога, а то годинама уназад чини својим слатким поклонима. За Нову годину, Божић, Васкрс, своје колачиће шаље на разне адресе, чак и изван граница наше земље.

– Временом сам почела да фотографишем оно што направим, па су полако настајали бројни албуми мојих кулинарских дјела. Када је у мој живот стигла кћерка Милана, стигло је и ново надахнуће и наши заједнички кулинарски подухвати – додала је Кузмановићева казавши да је тако настала „фејсбук“ страница „Миланине кућне чаролије“.

– Страница је могла настати и прије пуних десет година, али  тек временом постанеш зрелији и искуснији, па се одважиш да представиш нешто као збирку свих лијепих ствари које годинама ствараш. Ово је и начин да се пошаље порука да се све може и стиже када постоји жеља – казала је Кузмановићева чији су слатки залогаји обрадовали бројне суграђане.

Торте

Бранкица Кузмановић каже да се у њеном дому за Божић традиционално прави „Медена торта“ или „Медовик“ по рецепту њене мајке који је сама дорадила како би била аутентична.

То је, како каже, слаткиш који се топи у устима и која је постала омиљена посластица у домовима знаних и незнаних породица. Осим „Медене“, Кузмановићева воли да прави и чувену „Павлову торту“, за коју је потребно „само“ шест часова да би се испекле коре.

Related posts

Равноправност полова у
фокусу дводневне радионице

Derventski List

Екипа дервентске Полицијске
станице била дио празничног турнира

Derventski List

Љуском од јаја креира јединствене украсе

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još