Друштво

ПРЕДСТАВЉЕНИ ТРАДИЦИОНАЛНИ ПРОИЗВОДИ

Испред тржног центра „Retail Park“ одржан је 2. Сајам традиционалних производа, на којем су се нашли производи и руковорине са овог простора.

Предсједник Удружења пчелара „Липа“ Душан Пијетловић рекао је да је овај сајам регионалног карактера, те да је окупио 12 излагача из Модриче, Шамца, Брода и Дервенте.
-Ријеч је о манифестацији која има циљ да промовише традиционалне производе, екопроизводе, мед и пчелиње производе, здраву храну, љековито биље, домаћу ракију, рукотворине, сувенире и остале производе кућне радиности. Такође, циљ нам је и да подигнемо ниво свијести код потрошача, да купују природне и здраве производе. Захвланост дугујемо Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС које је помогло и финансијски подржало данашњу манифестацију- казао је Пијетловић.
Да се ради о веома значајној манифестацији за пољопривредне произвођаче у Дервенти рекао је и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић додавши да је сајам оваквог типа прилика да они покажу своје производе грађанима Дервенте, као и осталим посјетиоцима.
-Надамо се да ће овај сајам, који је и регионални, постати традиционалан. Општина Дервента сваке године издваја 350.000 КМ за подстицање пољопривредне производње. Пчелари сваке године примају подстицај у износу од четири марке по кошници. Такође, ове године пчелари су учествовали у ИФАД – овим пројектима за набавку опреме, што је локална заједница суфинансирала са десет одсто – казао је Пашалић.
Он је додао да Дервента има укупно око девет хиљада кошница, од чега је око седам хиљада покривених општинским подстицајем.
Међу излагачима била је и Рада Јанковић из Модриче, која је представила мед, пчелиње и биљне производе.
-На овом штанду смо изложили готово све наше производе, односно, производе породице Јанковић. Супруг Мирко и ја имамо шесторо дјеце и ово је наш породични посао. На самом почетку бавили смо се искључиво пчелињим производима, а онда смо постепено ширили посао и сада имамо праву властиту производњу. Имамо љекобиље, биљне тинктуре, биљну козметику и све су то природни, тачније, органски производи без адитива и конзерванаса. Тренутно имамо око 200 кошница. Задовољни смо и пристојно живимо од пчеларства – истакла је Јанковићева.
Поред тога, Јанковићева је додала да су овакве манифестације веома значајне, не само због продаје, већ и као прилика за размјену и стицање нових знања и идеја.

Related posts

Поклони за чланове „Сунца“

admin

Музиком и пјесмом
славили Дан жена

Derventski List

Омладинска банка ослонац
за нове идеје младих

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još