ДруштвоИЗДВОЈЕНО

АМБАРИ СЕ ПУНЕ КВАЛИТЕТНИМ КУКУРУЗОМ

Михољско љето ове је године почастило пољопривреднике временским приликама погодним за радове у пољу, па је берба кукуруза у пуном јеку, а амбари се пуне обилним и квалитетним приносом ове житарице.

На имању једног од највећих пољопривредних произвођача на подручју општине Златка Вујичића у Доњој Бишњи берба кукуруза почела је прошле седмице. Овај ратар под кукурузом има 170 дунума, од чега је тридесетак намијењено за силажу.

– Принос је задовољавајући, а добар је и квалитет. Међутим, велики проблем проузроковале су нам штеточине, односно, дивље свиње које су у просјеку на сваких 50 дунума уништиле површину од око десет дунума. Купили смо чак и топ, али нисмо успјели одбранити род – истакао је Вујичић.

Берба кукуруза у току је и код познатог пољопривредног произвођача и фармера у Осињи Драге Планинчевића. Према његовим ријечима, принос износи око тону по дунуму, што је, како каже, на задовољавајућем нивоу.

– Као и род, добар је и квалитет зрна, с тим да влажност износи око 17,5, а требало би да буде 14 одсто. Управо због тога, прије складиштења принос ћу морати сушити. Под кукурузом имам укупно око 130 дунума, али усљед превелике количине кише на површини од 25 дунума кукуруз није ни поникао – рекао је Планинчевић који кукуруз сије за потребе фарме свиња, с тим да је вишак намијењен за продају.

Пољопривредник из Велике Сочанице Јевто Даниловић под кукурузом има око 25 дунума, а властитим берачем с њива „скида“ ову житарицу.

– Кукуруз је због сунца сазрио раније него иначе, тако да је берба одавно почела и сада је у пуном капацитету па имамо пуне руке посла. Принос и квалитет зрна зависе од великог броја фактора, као што су благовремена примјена агротехничких мјера, квалитет земљишта на парцели и, наравно, временске прилике. Када се све то узме у обзир, увијек има и оних парцела на којима је род слаб па тако и сада – казао је Даниловић који кукуруз углавном користи за исхрану свиња, а преостали дио нађе се на тржишту.

Related posts

Атлетски клуб хуманошћу
обрадовао „Сунце“

Derventski List

Равноправност полова у
фокусу дводневне радионице

Derventski List

Удружење жена прикупља
помоћ за породицу Козаров

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još