ДруштвоРС-РЕГИЈА

Бесплатан пренатални тест
за труднице старије од 35 година

Право на бесплатан пренатални тест имаће жене старије од 35 година, труднице које имају препоруку генетског савјетовалишта, као и будуће мајке које из здравствених разлога не могу урадити амниоцентезу, а примјена ће бити могућа након што Влада РС донесе одлуку о начину финансирања.

Наведено је то у Програму неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице који је јуче усвојио Управни одбор Фонда здравственог осигурања РС. Овим документом, који су будуће мајке чекале од прошле јесени када су најављени бесплатни тестови, утврђени су критеријуми и начин остваривања овог права.

У Фонду објашњавају да ће се ново право почети примјењивати након што Влада РС, у складу са Законом о обавезном здравственом осигурању, донесе одлуку о начину финансирања, о чему ће јавност бити обавијештена.

– Право на пренатални тест имаће жене старије од 35 година, труднице које до тренутка порода имају до 35 година уколико имају препоруку генетског савјетовалишта. Такође, изузетно право на финансирање пренаталних тестова имаће и труднице које из здравствених разлога не могу да ураде амниоцентезу – појашњавају у Фонду.

Додају да је ријеч је о могућности која је први пут уврштена у пакет права обавезног здравственог осигурања, које ће у потпуности бити финансирано и по томе је Српска јединствена у региону будући да околне земље не финансирају неинвазивне пренаталне тестове.

Наведеним програмом дефинисано је да ће право на финансирање пренаталних тестова труднице остварити на основу упутнице гинеколога код кога су регистроване, док се ће узорак крви узимати у јавним болницама с којима Фонд здравства има потписан уговор.

– Болнице ће узорак крви достављати Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС који ће даље просљеђивати  узорак на тестирање установи с којом закључе уговор за процедуру неинвазивног пренаталног тестирања. Будући да су труднице ослобођене плаћања партиципације и ово право у потпуности ће бити финансирано – рекли су у Фонду и истакли да је критеријуме финансирања пренаталних тестова, односно, ко има право на њих, одредила здравствена струка, тачније љекари УКЦ-а РС.

Неуморни борац за наталитет, предсједница требињског Удружења породица са проблемом стерилитета “Бебе” Снежана Мисита каже за “Глас” да је позитивно изненађена колико су услови за остваривање наведеног права поједностављени.

– Говорило се и очекивали смо да ће одређене медицинске индикације бити услов за тестирање, тако да је више него фантастично што ће право на бесплатан тест имати све труднице старије од 35 година живота. Била је мистерија шта ће бити те медицинске индикације, тако да велико хвала свима који су донијели те критеријуме. Много напредније, економски јаче земље могу нам позавидјети на правима које имају труднице у РС – рекла је Мисита.

Она је истакла да ће ова могућност сигурно подстаћи мајке да се лакше одлуче на још једну трудноћу.

– Информација да носите здраво дијете и имате уредну трудноћу нема цијену, али 1.600 КМ није лако обезбиједити поготово породицама које се боре са стерилитетом јер су задужени за лијечење – казала је Мисита. 

Подршка

У Фонду здравства кажу да су конкретним мјерама финансирања здравствених услуга за труднице протеклих година били подршка пронаталитетној политици Српске будући да финансирају три покушаја вантјелесне оплодње, те процедуре попут амниоцентезе, дабл и трипл тестова и слично.

– Трудницама у потпуности финансирамо здравствену заштиту, ослобођене су плаћања партиципације, а сви прегледи у сврху планирања породице су у потпуности бесплатни. Осим тога, новим законом направљен је још један помак, а то је да се плате за вријеме трудничког боловања  рефундирају у износу од 100 одсто – подсјетили су из Фонда.

www.glassrpske.com

Related posts

УДРУЖЕЊУ РОМА ПОДРШКА ЗА КУПОВИНУ УЏБЕНИКА

admin

ВИШЕ СЕЛА ДАНАС БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Приредбом обрадовали мајке

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još