ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Богојављење поји душу
вјером и надом

Велики хришћански празник Богојављење обиљежен је данас у храмовима широм Дервенте, а највећи број вјерника окупио се у молитви у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, а потом у литији и освештању богојављенске водице.

Данашњи празник обиљежава се у спомен на крштење Исуса Христа којег је у ријеци Јордан крстио Свети Јован. Тог дана први пут је остварено Свето Тројство – у Божјем гласу са неба који рече: „Ово је Син мој“ крштењу Сина Божијег у ријеци и Светом духу који је у облику голуба слетио на Христа.

Намјесник дервентски протојереј – ставрофор Радојица Ћетковић у бесједи послије литургије поручио је да се освештана богојављенска водица носи кућама и узима са највећом побожношћу.

– У случају када човјек не може да дође до причешћа, а стигао му је смртни час, причешћује се богојављенском водом Само је данас дозвољено да се овом водом кропи по кући и тек за наредни Крстов дан – рекао је Ћетковић осврнувши се и на пливање за Часни крст које се више не организује у Дервенти.

– Богојављење се обиљежава доласком на литургију, уз молитву, литију и досвештање богојављенске водице испред храма, и то је бит овог празника. Не скакање у воду на начин како је то раније било, и наш преосвећени владика је благословио да се тако више не ради – рекао је Ћетковић.

Богојављење прате бројни народни обичаји и вјеровања. Осим освештања воде која се носи кући и пије ради здравља и просвећења душе и тијела, те се сматра заштитом од нечистих сила, у ноћи уочи Богојављења, отварају се небеса и на њима се указује Бог. Тада треба пожељети једну жељу која ће се испунити.

Вјеровање је и да неудате девојке ставе огледалце под јастук, јер којег мушкарца сањају за њега ће се удати.

Related posts

ПОКРЕЋУ СЕ ПРОЦЕДУРЕ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ ГРАДСКОГ МОСТА

admin

Освештање темеља цркве у Пољу 13. јула

admin

„Весело поврће“ представило глумачке таленте

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još