ИЗДВОЈЕНОНовости

БОЉОМ САРАДЊОМ ПРОТИВ ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА

На подручју општине постоји неколико мјеста на којима грађани нелегално и несавјесно одлажу комунални и кућни отпад, а надлежне службе позивају грађане на савјесно понашање и сарадњу у бици против дивљих депонија.

Овај проблем, истичу надлежни, није од јуче, а у претходном периоду откривена су нелегална одлагалишта отпада уз новореконструисан пут Џелиљак-Дебела обала, у Горњем Детлаку, код Патковаче, неколико у Мишковцима, Горњој Лупљаници и Модрану. Посљедњи случај нелегалног депоновања откривен је уз локални пут Дервента-Календеровци, у близини Патковаче.

У Одјељењу за инспекцијске послове кажу да је починилац, који је грађевински материјал недавно истресао уз коловоз, пронађен.

– Починиоцу је записнички наложено да уклони отпад који је депоновао и он је то и урадио, те му је издат прекршајни налог – рекао је начелник овог одјељења Миле Тадић.

На рјешавању овог проблема проводе се заједничке активности комуналне полиције и Комуналног предузећа „Комуналац“ Дервента, као и други релевантних субјекти локалне заједнице, а надлежни позивају све грађане који примијете да неко баца отпад на мјестима која нису предвиђена за то, пријаве комуналној полицији како би починиоци били откривени или спријечени да отпад одложе на таквим мјестима.

– До сада смо имали и анонимне пријаве од стране савјесних грађана и важно је да људи знају да не морају да кажу своје име када пријављују несавјесне суграђане. Испоставило се да су те пријаве биле тачне, а одмах по пријави службеници су изашли на терен, утврдили чињенично стање и дјеловали у складу с надлежностима и овлашћењима. Починиоцима је записнички наложено уклањање депонованог отпада, што су они и урадили, те су им издати прекршајни налози – казао је Тадић.

Додао је да комунални полицајци свакодневно обилазе мјеста која су раније била одлагалишта отпада, а у циљу спречавања и откривања евентуалних починилаца, што ће чинити и у будуће.

Овај проблем био је и повод за разговор на посљедњем засједању Скупштине општине, када је истакнуто да казне за нелегално одлагање отпада нису значајне, али је и отворена дилема саме промјене казнене политике без промјене свијести грађана.

С обзиром да је учешће јавности од суштинског значаја у очувању и заштити животне средине, из Општинске управе истичу да је неопходно развијати сазнање и свијест грађана о општем значају очувања животне средине и важности очувања необновљивих природних ресурса, као и о штетности непрописног одлагања комуналног и кућног отпада.

– Осим што неадекватно одлагање отпада утиче на здравље становника, на квалитет земљишта и околних водотока, оно такође утиче на општу слику нашег града. Спречавање нелегалног начина одлагања отпада представља општи циљ, који би, креирањем система одговорности посредством едукације и подизања свијести, требао да донесе значајне и одрживе резултате – наглашавају надлежни истичући да је рјешавање овог проблема од изузетног значаја за заједницу, с обзиром да се не говори искључиво о тренутном рјешењу овог проблема.

– Наша општина посједује значајна еколошка богатства па је неопходно да сви постанемо одговорнији и активнији у борби за очување животне средине како би могли наставити да уживамо у благодатима природе – закључили су.

Пријаве

Нелегално одлагање отпада становници могу да пријаве позивом на дежурни број телефона инспекције 065/405-805 или на e-mail: derv-ins@teol.net.

Related posts

Надлежни испитују
узроке необичне боје Укрине

Derventski List

Нови земљотрес у Дервенти

admin

ПОМЕН НА ЧАРДАКУ 5. МАЈА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još