Новости

Девет изгубљених живота
непролазна рана Доњег Детлака

Доњи Детлак, али и читава Дервента и Република Српска, дужни су да чувају помен на девет погинулих бораца Војске Републике Српске из овог села чији су животи положени на бранику отаџбине.

Поручено је то данас у овом селу током помена страдалим који је служен испед споменика који код манастира Светога пророка Илије стоји као подсјетик на жртве Одбрамбено – отаџбинског рата Слободана Ђекића, Радослава Балешевића, Недељка Ђекића, Драгана Новића, Младена Ђекића, Боркa Новића, Миладина Удовчића, Недељка Драгојловића и Нове Ђекића.

Те 1992. године Недељку Новићу погинуо је син Драган.

– Морамо да се и на овакав начин сјећамо наших синова, јер њихове жртве су нама донијеле слободу – рекао је Новић, а непролазне ране и тугу из 1992. године носи и Зора Новић, чији муж Боро је погинуо на власеничком ратишту.

– Овај дан чекам читаве године, да се видим са људима који су прошли исто што и ја и да се сви заједно подсјетимо наших најмилијих – казала је Новићева.

Мјештанин Далибор Николић казао је да су у ослобођењу Дервенте погинула шесторица бораца Војске РС из Доњег Детлака, а тројица у Власеници.

– Јединице у којима су учествовали борци из Доњег Детлака нису чиниле никаква злодјела и нико од њих није осуђен, на шта смо посебно поносни – истакао је он.

Вијенце на спомен – обиљежје положили су чланови породица погинулих бораца, замјеник градоначелника Синиша Јефтић и шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Станиша Микеревић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, представници Градске борачке организације, мјештани Доњег Детлака, те представници политичких партија СНСД, СДС и СП.

Related posts

Потписани уговори за пројекте вриједне 724.000 КМ

admin

Мишинци и Комарица данас без струје

admin

Нова инфраструктура
у градском гробљу

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još