Новости

Девет изгубљених живота
непролазна рана Доњег Детлака

Доњи Детлак, али и читава Дервента и Република Српска, дужни су да чувају помен на девет погинулих бораца Војске Републике Српске из овог села чији су животи положени на бранику отаџбине.

Поручено је то данас у овом селу током помена страдалим који је служен испед споменика који код манастира Светога пророка Илије стоји као подсјетик на жртве Одбрамбено – отаџбинског рата Слободана Ђекића, Радослава Балешевића, Недељка Ђекића, Драгана Новића, Младена Ђекића, Боркa Новића, Миладина Удовчића, Недељка Драгојловића и Нове Ђекића.

Те 1992. године Недељку Новићу погинуо је син Драган.

– Морамо да се и на овакав начин сјећамо наших синова, јер њихове жртве су нама донијеле слободу – рекао је Новић, а непролазне ране и тугу из 1992. године носи и Зора Новић, чији муж Боро је погинуо на власеничком ратишту.

– Овај дан чекам читаве године, да се видим са људима који су прошли исто што и ја и да се сви заједно подсјетимо наших најмилијих – казала је Новићева.

Мјештанин Далибор Николић казао је да су у ослобођењу Дервенте погинула шесторица бораца Војске РС из Доњег Детлака, а тројица у Власеници.

– Јединице у којима су учествовали борци из Доњег Детлака нису чиниле никаква злодјела и нико од њих није осуђен, на шта смо посебно поносни – истакао је он.

Вијенце на спомен – обиљежје положили су чланови породица погинулих бораца, замјеник градоначелника Синиша Јефтић и шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Станиша Микеревић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, представници Градске борачке организације, мјештани Доњег Детлака, те представници политичких партија СНСД, СДС и СП.

Related posts

ИЗМИЈЕЊЕНА НАРЕДБА О РАДНОМ ВРЕМЕНУ

admin

НЕНАД ЂУКИЋ МЕЂУ 19 ХРАБРИХ ПОЛИЦАЈАЦА

admin

Почиње предлагање кандидата
за Великогоспојинску повељу

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još