Kолумнa

ДИСКАЛКУЛИЈА

Пише: мр Каролина Зечевић, дефектолог – логопед

Када је 2+2=5 или шест или нешто друго?

У математици овај резултат представља једну врсту потешкоће у учењу и савладавању математичких проблема. Дискалкулија је поремећај учења математике који показује да дете у усвајању математичких процеса и начину решавања математичких задатака заостаје за својим вршњацима годину или две. Но, деца са тим потешкоћама имају уредан и просечни ниво интелигенције.

Дискалкулија је математичка верзија дислексије и ради се о ретком поремећају због којег је појединцу веома тешко да учи и савлада математику.

Док се они с дислексијом муче с читањем и интерпретирањем речи и слова „дискалкуличарима“ проблем представљају темељне аритметичке законитости и операције, а тешко разумевају и значење и сам концепт бројева. Када бисте од детета са дискалкулијом затражили да броји уназад од десет, он би урадио обрнуто, од један до десет, па од један до девет, па од један до осам и тако даље. Често се служе прстима ради обављања најједноставнијих математичких функција. Имају и проблема с перцепцијом времена, процењивањем висине просторија, промена и баратање новцем им је ноћна мора.

У учењу математике сва деца праве, мање више, грешака. Деци којима је математика тежак предмет, уче спорије и чине више грешака. Но, деца с дискалкулијом разликују се по томе што имају много неуобичајених, специфичних грешака.

Симптоми дискалкулије могу се уочити и прије него што дете крене у школу, али то може препознати само стручна особа, логопед. Поласком у школу видљиво је да дете заостаје у усвајању појма броја и количине, процјењивања, редоследа и рачунања, а такође се не сналази са низовима, одређивању позиције броја и развоју математичког језика. После су симптоми видљиви код основних математичких операција.

Преглед и савjетовање  можете да обавите у логопедској ординацији Логомедика у просторијама педијатрије у Дому здравља Дервента, користећи упутницу педијатра или породичног љекара.

Related posts

АУТИЗАМ

admin

ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНА ДЕЦА

admin

АФАЗИЈА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još