Друштво

Дувански дим са 4.000 штетних
материја непријатељ организма

Дувански дим садржи више од 4.000 материја које штетно дјелују на здравље људи, а безбиједне нису ни електронске цигарете, због чега је веома важно подизање свијести младих о штетности конзумирања цигарета.

Поручили су то из дервентског Дома здравља поводом 31. маја, Свјетског дана без дуванског дима, а ове године у фокусу кампање којом се указује на штетност конзумирања цигарета, управо су млади.

– Пушење представља највећи фактор ризика за оболијевање од карцинома плућа, као и један од највећих фактора ризика за оболијавање од срчаних и кардиоваскуларних обољења и више од 20 различитих малигних обољења. Процјењује се да сваке године осам милиона људи у свијету умре од посљедица пушења. Ни лица која живе и раде у близини пушача нису поштеђена, јер се процјењује да годишње око 1,3 милиона пасивних пушача умре од посљедица штетног дејства дуванског дима – навела је специјалиста епидемиологије у Дому здравља др Милена Бјеговић Ђујић додајући да Свјетска здравствена организација процијењује да 37 милиона младих старости између 13 и 15 година користи дуванске производе.

– Велики број се опредјељује за електронске цигарете и сличне производе, као наводно нешкодљиве замјене. Међутим истраживања показују да су оне далеко од безбедних и да њихово кориштење такође штетно утиче на здравље конзумената – истакла је она наглашавајући и да истаживања показују да парови који конзумирају цигарете имају већи ризик за проблеме са зачећем.

– Мајке које конзумирају цигарете током трудноће или бораве у просторијама у којима се пуши рађају дјецу мање порођајне масе, са већим ризиком за хронична обољења дисајних органа и друге хроничне болести – додала је др Бјеговић Ђујић.

Република Српска, као и околне земље, донијела је низ закона којима се забрањује рекламирање дуванских производа, њихова продаја малољетним лицима, као и пушење на јавним мјестима.

Истовремено се проводе и промотивне активности, у смислу едукације популације о штетности дуванских производа.

Дом здравља Дервента у оквиру своји редовних активности Службе породичне медицине, Центра за заштиту менталног здравља, Гинекологије, Педијатрије и Хигијенско – епидемиолошке службе, проводи едукацију ученика основних и средњих школа о здравим стиловима живота и штетности дуванског дима, жена које се припремају за трудноћу, трудница и мајки новорођенчади о штетном утицају дуванског дима на могућност зачећа, развој плода и малог дјетета, као и едукацију пушача о методама одвикавања од пушења.

Related posts

У току пријаве старијих особа за вакцинацију

admin

Куљеновци сутра без струје

Derventski List

Лани остварено 4.709 ноћења

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još