Друштво

Дувански дим са 4.000 штетних
материја непријатељ организма

Дувански дим садржи више од 4.000 материја које штетно дјелују на здравље људи, а безбиједне нису ни електронске цигарете, због чега је веома важно подизање свијести младих о штетности конзумирања цигарета.

Поручили су то из дервентског Дома здравља поводом 31. маја, Свјетског дана без дуванског дима, а ове године у фокусу кампање којом се указује на штетност конзумирања цигарета, управо су млади.

– Пушење представља највећи фактор ризика за оболијевање од карцинома плућа, као и један од највећих фактора ризика за оболијавање од срчаних и кардиоваскуларних обољења и више од 20 различитих малигних обољења. Процјењује се да сваке године осам милиона људи у свијету умре од посљедица пушења. Ни лица која живе и раде у близини пушача нису поштеђена, јер се процјењује да годишње око 1,3 милиона пасивних пушача умре од посљедица штетног дејства дуванског дима – навела је специјалиста епидемиологије у Дому здравља др Милена Бјеговић Ђујић додајући да Свјетска здравствена организација процијењује да 37 милиона младих старости између 13 и 15 година користи дуванске производе.

– Велики број се опредјељује за електронске цигарете и сличне производе, као наводно нешкодљиве замјене. Међутим истраживања показују да су оне далеко од безбедних и да њихово кориштење такође штетно утиче на здравље конзумената – истакла је она наглашавајући и да истаживања показују да парови који конзумирају цигарете имају већи ризик за проблеме са зачећем.

– Мајке које конзумирају цигарете током трудноће или бораве у просторијама у којима се пуши рађају дјецу мање порођајне масе, са већим ризиком за хронична обољења дисајних органа и друге хроничне болести – додала је др Бјеговић Ђујић.

Република Српска, као и околне земље, донијела је низ закона којима се забрањује рекламирање дуванских производа, њихова продаја малољетним лицима, као и пушење на јавним мјестима.

Истовремено се проводе и промотивне активности, у смислу едукације популације о штетности дуванских производа.

Дом здравља Дервента у оквиру своји редовних активности Службе породичне медицине, Центра за заштиту менталног здравља, Гинекологије, Педијатрије и Хигијенско – епидемиолошке службе, проводи едукацију ученика основних и средњих школа о здравим стиловима живота и штетности дуванског дима, жена које се припремају за трудноћу, трудница и мајки новорођенчади о штетном утицају дуванског дима на могућност зачећа, развој плода и малог дјетета, као и едукацију пушача о методама одвикавања од пушења.

Related posts

СЛАТКИШИ ЗА МАЛИШАНЕ У ВРТИЋУ „ТРОЛ“

admin

ПРЕДСТАВЉЕНИ ТРАДИЦИОНАЛНИ ПРОИЗВОДИ

admin

Конкурси за стипендије отворени до 26. новембра

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još