Друштво

Лажна „Теmu“ апликација
краде податке о картицама

Министарство унутрашњих послова Републике Српске упозорава грађане на појаву лажне апликације под именом „Теmu“ на званичним продавницама апликација (App Store и Google Play).

Из МУП-а наводе да „преваранти користе ову апликацију како би прикупљали податке о платним картицама и другим личним подацима корисника“.

Лажна апликација изгледа идентично као оригинална „Теmu“ апликација, са логотипом и сличним корисничким интерфејсом.

– Лажна апликација наводи кориснике на лажне сајтове, од корисника тражи ажурирање података, међу којима се траже и подаци са платне картице (број картице, CVV код). Унесени подаци се затим преносе преварантима и могу се злоупотријебити за неовлашћене трансакције и крађу идентитета – наводе из МУП-а.

Грађани могу да се заштите тако што ће преузимати апликације само са званичних извора (App Store и Google Play), али провјерити и име издавача.

– Оригиналну „Теmu“ апликацију издаје „Temu International LLC“. На оригиналној „Теmu“ апликацији имате обавјештење да купци буду пажљиви, да „Теmu“ апликација никада неће послати СМС поруку и тражити вам додатне податке. Прочитајте коментаре и оцјене корисника прије инсталације, јер лажне апликације често имају сумњиве или лажне рецензије. Не уносите податке о картици у апликације које нису провјерене. Редовно пратите стање на рачуну и пријавите сваку сумњиву трансакцију својој банци. Користите антивирусне апликације које могу детектовати сумњиве софтвере – упозоравају из МУП-а.

Такође напомињу да у случају да сте већ преузели лажну апликацију, потребно је да урадите сљедеће кораке.

– Одмах уклоните апликацију са уређаја и блокирајте своју картицу и обавијестите банку о могућој злоупотреби. Промијените лозинке за све релевантне налоге које сте користили у апликацији, те пријавите случај полицији путем најближе станице или online на интернет страници МУП-а Српске – поручили су из МУП-а апелујући на грађане да буду опрезни и информисани.

Related posts

Штрапаријада у недјељу на Сајмишту

Derventski List

Животне изазове заједно савладавају већ 70 година

admin

„Вече хумора“ насмијало
и забавило Дервенћане

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još