Друштво

Локалитет Ћелар вриједно
историјско наслијеђе

Књига о историјској вриједности и наслијеђу које чува локалитет Ћелар, некадашње гробље и црквиште, промовисана је вечерас у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“.

Ћелар, односно српско православно гробље и црквиште, које се налази у дервентском насељу Костур, датира из друге половине 18. вијека. Послије добијања дозволе за градњу православне цркве у Српској вароши, претпоставља се да је стигла и дозвола за подизање новог гробља, те се ово на Ћелару више није користило.

Како је објаснио један од аутора дјела, Дамир Кљајић, током истраживања пронађен је и основ цркве, на чије постојање упућује и сам назив локалитета.

– Истраживање археолошког локалитета Ћелар започело је још 2011. године, када сам се први пут заинтересовао и дошао на локалитет. Тада се већ родила идеја да се локалитет детаљно истражи и да све то објединим у књигу. До 2021. године сам сакупљао литературу још развијајући идеју да се све укоричи, а тада су се укључили и отац Жељко Божић и Славен Кузмановић, који је организовао акције чишћења и уређења самог локалитета – објаснио је Кљајић додавши да је сам локалитет истражен већ крајем 19. вијека, те да су пронађене забиљешке првих истраживача, као и фотографије археолога из Музеја у Дервенти настале 1978. и 1979. године.

Поновна истраживања су уједно и најновија, рађена 2021. године.

– Археолог Александар Јашаревић вршио је истраживања током пет дана и тада је чишћен локалитет, скинут површински слој земље и прављена је сонда. Све ове акције за циљ имају заштиту локалитета у коју је потребно да се укључе све дервентске установе као и Републички завод за заштиту споменика, као и да се реконструишу и санирају оштећени дијелови – рекао је Кљајић.

Један од аутора књиге, yз Кљајића и Славена Кузмановића, протонамјесник Жељко Божић, истакао је да су на локалитету пронашли шест споменика са натписима.

– Посветили смо једно извјесно вријеме истраживању старих натписа на споменицима на гробљима у нашој околини. На два, од шест споменика, постоје са изузетно тешким натписима које смо успјели да дешифрујемо. Гробља су наше највеће светиње о којима се треба водити рачуна и једноставно треба сачувати то наше историјско наслијеђе, и кроз уређивање, због натписа, а посебно због људи који тамо почивају – казао је Божић. 

Ангажман археолога из Добоја Александра Јашаревића обезбиједила је Народна библиотека „Бранко Радичевић“, чији запослени су се такође ангажовали и око уређења локалитета, а подршку овом пројекту пружила је и Туристичка организација Дервенте и Истраживачки центар „Искон“ који су и организатори промоције књиге.

Related posts

Пијетловићи добијају свој дом

Derventski List

НЕ ИЗОСТАЈЕ ПОДРШКА МАЈКАМА СА ВИШЕ ДЈЕЦЕ

admin

Постхумно одликована још 33 погинула борца из Дервенте

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još