Култура

Луткарска радионица
распламсала дјечију машту

Платоом испред Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ у вечерашњем издању „Пркос феста“ царовали су дјечији смијех и машта које је изазвала интерактивна луткарска радионица глумца Дјечијег позоришта РС Душка Мазалице.

Друго вече ове љетње манифестацијe, приређено је управо у част најмлађих суграђана, а Мазалица је, уз помоћ двије главне марионете, те других играчака које су „прискочиле“ у помоћ, веселу публику увео у почетак представе, представио ликове и њихов сукоб, а расплет представе Мазалица је препустио најмаштовитијим из публике.

– Вођен дугогодишњим радом и искуством, мислим да је за развој дјечије маште, односно претачања онога што се дешава у њиховој машти у реалност, најбољи приступ интеракција у представу, дакле да и они учествују и стварају и ликове и драмске ситуације и утичу на развој представе – објаснио је Мазалица оцијенивши да су љетње манифестације овог типа значајне за умрежавање културних радника и потенцијала цијеле Српске.

– За неких тридесетак година колико се ја бавим културном и умјетношћу, поготово позоришном и то као глумац за дјецу, могу да кажем да је овај вид дешавања јако користан и добар начин за растерећивање центара, што је код нас Бањалука, како мање средине не би остале запостављене. Из тог разлога сам се одмах одазвао позиву за учешће на фестивалу и да на неки начин, поготово у љетњем периоду и на отвореном, допринесем овој врсти окупљања око културно умјетничког догађаја што је значајно за развој и дјеце и људи у духовном и интелектуалном капацитету – казао је Мазалица.

Сљедеће издање „Пркос феста“ биће посвећено плесу, а изложба о историји Дервенте употпуниће свих пет издања ове љетње манифестације.

Related posts

КОМЕДИЈА „ЖИРАНТИ“ У УТОРАК У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ

admin

Ненад Милкић сутра
представља своја дјела

Derventski List

Викенд у знаку сликарства и поезије

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još