Друштво

На Богојављење молитве,
литија и освештање водице

Поводом великог хришћанског празника Богојављења у православним храмовима широм Дервенте сутра ће бити одржана богослужења, литије и освештана богојављенска водица.

Централна литија, као и до сада, биће одржана у Саборном храму Успења Пресвете Богородице.

– Литургија на Богојављење у Саборном храму бити служена у девет часова, а потом ће услиједити опход око храма, те освештање богојављенске водице, коју вјерници, традиционално, односе својим домовима – рекао је намјесник дервентски протојереј – ставрофор Радојица Ћетковић.

Као ни посљедњих неколико година, у Дервенти неће бити организовано пливање за Часни крст, којим се, између осталог, обиљежава овај празник.

Богојављење је један од 15 највећих хришћанских празника, који представља објављивање Богочовјека и увођење Христа у месијанску мисију. Тог дана се, према Библији, послије крштења Исуса Христа у ријеци Јордан, које је обавио Јован Крститељ, Свети дух у виду голуба спустио на Исусово раме и зачуо се глас Бога Оца с неба. Тако се Бог јавио у три личности: Оца, Сина и Светог духа.

Вјерници се, на Богојављење, поздрављају ријечима „Бог се јави“, а отпоздрављају са „Ваистину се јави“.

Related posts

Драгиши Живковићу
плакета за 50 даривања крви

Derventski List

Пчеле на најљепши начин
враћају пружену пажњу

Derventski List

ВЕЧЕРАС ПОЧИЊЕ ЗИМА, ХЛАДНИЈА НЕГО ПРОШЛА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još