ДруштвоИЗДВОЈЕНО

На крилима знања упоредо
завршава два разреда

Захваљујући ентузијазму и знању ученика трећег разреда техничара информационих технологија Андреја Душанића, Средњошколски центар „Михајло Пупин“ у странице своје историје дуге више од вијека уписаће и примјер ђака који ће истовремно похађати два разреда.

Овај седамнаестогодишњак изразио је жељу да  упоредо заврши трећи и четврти разред средње школе, а зелено свјетло за то добио је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Душанић је истакао да је нестрпљив да што прије стигне до својих циљева, а одатле и жеља да убрза школовање.

– Већ од основне школе, а можда и раније, занимало ме да научим више, обимније, да истражујем, односно да овладам знањем већим од оног што је предвиђено наставним планом. Желим да наставим школовање на факултету и да се запослим, те сам с тога сматрао да ми је та једна година средње школе губитак времена које бих могао да утрошим на остваривање својих циљева – казао је Душанић објаснивши да је сам почео да истражује начине како да „убрза“ школовање.

– Консултовао сам се и педагогицом и директорицом о својој намјери. Мој план је да студирам мехатронику, јер ми је страст да побољшавам технологију, машине, а већ имам визију на који начин то могу да урадим. При томе, имам и план да резултат буде бржи, сигурнији и јефтини. Та страст се пробудила у мени још прије основне школе, можда када сам имао пет година, а у основној школи сам већ направио свој први вирус, касније и оперативни систем. Тај вид експериментисања и истраживања ме једноставно покреће и даје ширину – казао је Душанић који од прошле године изучава градиво са факултета.

– Вријеме улажем у школско и градиво са факултета, а запослен сам и у једној дервентској компанији на одржавању система. Није ми тешко, осим можда српског језика, с обзиром да је градиво обимно због лектира – додаје овај Дервенћанин о чијим досадашњим успјесима у овој школи, али и области информатике, програмирања и других предмета свједоче његови другари, али и професори.

Ријечи хвале за овог дјечака има и директорица школе Гордана Асентић.

– Закон дозвољава полагање испита за завршетак два разреда истовремено, а неопходно је било да се предметни професори изјасне да ли ученик заиста има те капацитете, што је у овом случају било једногласно. Андреј је ученик којем фантастично иду природне и техничке науке, на такмичењима је постизао високе пласмане, а издвојила бих прво мјесто на регионалном такмичењу из информатике у првом разреду, те шесто мјесто на републичком. Такође, одлично му „леже“ и језици. Он је веома интелигентан, вриједан, упоран, колегијалан и изузетно хуман дјечак за којег вјерујем да ће учинити велике ствари у будућности – казала је Асентићева.

Директорица ове школе је појаснила да је Андреј ученик трећег разреда, те наставу прати са досадашњим одјељењем, а четврти разред ће завршити послије положених испита за трећи.

– Четврти разред ће полагати кроз испите на крају године из сваког предмета чему ће претходити неколико дана припремне наставе – појаснила је Асентићева.

Сопствени „веб сајт“

Андреј Душанић до сада је успјешно израђивао апликације, а тренутно креира сопстевни „веб – сајт“.

– Идеју сам добио током истраживања. Ради се о сајту за лицитације и схватио сам да за тим постоји потражња у БиХ – објаснио је овај ученик.

Фреза за баку

Душанић је додао да је извор његове жеље да убрза своје школовање и почне са самосталим пројектима, намјера да помогне својој баки.

– Она има фрезу коју желим да унаприједим вјештачком интелигенцијом како би могла самостално да обавља послове, оре и сије. То је корак ка том мом крајњем циљу, аутоматизацији пољопривреде да бисмо имали бесплатну храну. Дакле желим да радим у том правцу да домаћинства буду потпуно самоодржива са соларном енергијом и аутоматизованом механизацијом – рекао је Душанић.

Related posts

ДАРИВАЊЕМ КРВИ СТАНИЋ ЗАСЛУЖИО ПЛАКЕТУ

admin

РАТ, СТРАДАЊЕ И ГЛАД ВЈЕЧНО УРЕЗАНИ У СЈЕЋАЊЕ

admin

На пропутовању свијетом
застао у Дервенти

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još