Новости

Омаж борцима за слободу
кроз изложбу и стихове

Изложбом под називом „Носили су заставе слободе“ и стиховима у част свих оних који су животе положили за слободу, а поводом 19. априла, Дана ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату, вечерас су одато поштовање борцима Народноослободилачког рата.

Ова манифестација у организацији Удружења „Јосип Броз Тито“ и Интернационалног мултирелигијског и интеркултурног центра „Заједно“ угостила је у дервентском Центру за културу чланове породица страдалих у НОР-у и суграђане који су имали прилику да погледају 515 фотографија и докумената које говоре о доприносу дервентског краја народноослободилачкој борби, као и борби против фашизма.

Ријеч је о изложби дијела архиве члана и једног од оснивача Удружења „Јосип Броз Тито“ Фадила Пелесића који је истакао да је на овај начин удружење дало допринос обиљежавању веома значајног датума за Дервенту.

– Овом изложбом Удружење „Јосип Броз Тито“, које у Дервенти дјелује већ двадесетак година, придружило се обиљежавању Дана ослобођења Дервенте и мислимо да на овај начин испуњавамо и дио наше обавезе према свима онима који су се жртвовали да би ми данас били сретнији – казао је Пелесић додавши да је изложба у самосталној организацији удружења, које дјелује на добровољној основи.

– Ова изложба треба да опомене све оне који и у овим временима желе да подијеле људе, да једино у заједништву и срећи свих народа овдје може да буде живота – казао је Пелесић, а како је раније истакнуто изложба је посвећена  недавно преминулом предсједнику удружења Мирку Џеби.

Програм обиљежавања настављен је пригодном вечери револуционалне поезије под називом „Не дам вам оца партизана“ у организацији ИМИЦ-а „Заједно“.

– Кроз вече револуционарне поезије исказујемо поштовање према тековинама народноослободилачке борбе, свим жртвама које су пале за слободу коју ми уживамо и које не смију бити заборављене. Фадил Пелесић је рецитовао познате поетске текстове међу којима је и текст нашег Дервенћанина Маје Даниловића, почасног члана Свјетске академије поезије, а по чијој пјесми ово вече и носи назив. Вечерас нам је подршку пружио и хор при Удружењу пензионера „Мозаик“ – казала је предсједница ИМИЦ-а у Дервенти Јасмина Радановић.

Вече су музичком пратњом употпунили Марија Новић, Немања Николић и Дамјан Теофиловић.

Related posts

Рок за подношење кандидатских листа 4. јул

admin

Уручена постхумна одликовања породицама 39 бораца из Дервенте

admin

Воду прије
употребе прокувати

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još