Новости

Омаж борцима за слободу
кроз изложбу и стихове

Изложбом под називом „Носили су заставе слободе“ и стиховима у част свих оних који су животе положили за слободу, а поводом 19. априла, Дана ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату, вечерас су одато поштовање борцима Народноослободилачког рата.

Ова манифестација у организацији Удружења „Јосип Броз Тито“ и Интернационалног мултирелигијског и интеркултурног центра „Заједно“ угостила је у дервентском Центру за културу чланове породица страдалих у НОР-у и суграђане који су имали прилику да погледају 515 фотографија и докумената које говоре о доприносу дервентског краја народноослободилачкој борби, као и борби против фашизма.

Ријеч је о изложби дијела архиве члана и једног од оснивача Удружења „Јосип Броз Тито“ Фадила Пелесића који је истакао да је на овај начин удружење дало допринос обиљежавању веома значајног датума за Дервенту.

– Овом изложбом Удружење „Јосип Броз Тито“, које у Дервенти дјелује већ двадесетак година, придружило се обиљежавању Дана ослобођења Дервенте и мислимо да на овај начин испуњавамо и дио наше обавезе према свима онима који су се жртвовали да би ми данас били сретнији – казао је Пелесић додавши да је изложба у самосталној организацији удружења, које дјелује на добровољној основи.

– Ова изложба треба да опомене све оне који и у овим временима желе да подијеле људе, да једино у заједништву и срећи свих народа овдје може да буде живота – казао је Пелесић, а како је раније истакнуто изложба је посвећена  недавно преминулом предсједнику удружења Мирку Џеби.

Програм обиљежавања настављен је пригодном вечери револуционалне поезије под називом „Не дам вам оца партизана“ у организацији ИМИЦ-а „Заједно“.

– Кроз вече револуционарне поезије исказујемо поштовање према тековинама народноослободилачке борбе, свим жртвама које су пале за слободу коју ми уживамо и које не смију бити заборављене. Фадил Пелесић је рецитовао познате поетске текстове међу којима је и текст нашег Дервенћанина Маје Даниловића, почасног члана Свјетске академије поезије, а по чијој пјесми ово вече и носи назив. Вечерас нам је подршку пружио и хор при Удружењу пензионера „Мозаик“ – казала је предсједница ИМИЦ-а у Дервенти Јасмина Радановић.

Вече су музичком пратњом употпунили Марија Новић, Немања Николић и Дамјан Теофиловић.

Related posts

Дервентски лист прославља рођендан

admin

БУЏЕТ „ТЕЖАК“ ВИШЕ ОД 14 МИЛИОНА КМ

admin

СИМИЋ: РУКОВОДИМО СЕ ЖЕЉАМА ГРАЂАНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još