ИЗДВОЈЕНОНовости

Сајам привреде и туризма
промовише потенцијале Дервенте

Сајам привреде и туризма, који већ 17. годину промовише привредне потенцијале, туристичку и гастро понуду, али и град Дервенту, као повољно привредно окружење, данас је свечано отворен.
Промоцију привреде и остале сајамске понуде посјетиоци ће моћи да посјете до петка, а сајам су отворили директор Туристичке организације РС Миодраг Лончаревић и градоначелник Милорад Симић.
-Осјетио сам у Дервенти једно велико гостопримство, а примјетим да је тако и свим излагачима. Подржавамо овакве манифестације, јер су значајне за развој туризма. Овдје се излагачи директно упознавају, размјењују искуства и мишљења о унапрјеђењу производње – рекао је Лончаревић, уз напомену да је на сајму присутна и гастро понуда, која је уз природне ресурсе, веома важна у цјелокупној туристичкој понуди.
-Туризам у РС је у експанзији и 2022. година је била рекордна по броју ноћења и посјета, а према садашњим показатељима ова година биће још успјешнија. Желим организаторима да сајам протекне у најбољем реду, да излагачи из Дервенте однесу лијепе утиске и да се поново врате на сајам и као туристи – додао је Лончаревић, и грађанима Дервенте и руководству града честитао Дан града и празник Велику Госпојину.
Градоначелник Милорад Симић подсјетио је на богату привредну разгледницу Дервенте на основу које се и подразумијева организација сајамске свечаности, али и свих других догађаја који се везују уз 172. дервентски Вашар и Велику Госпојину.
-Број излагача се не смањује, и буде их и до 140. Има излагача који су овдје 17 година, да им се није свидјело и да нису нашли себе у томе, вјероватно не би долазили поново. Дервента има обавезу, а и право, бавити се овим послом и ово је прилика да истакнем важне податке, да у Дервенти имамо 981 привредни субјекат на простору д око 25.000 становника, те мноштво пољопривредних газдинстава, али и око 7.000 је радника, од чега је 88 одсто запослено у реалном сектору. Више од осам одсто извоза РС носи Дервента, а посљедњи податак је да имамо 400 милиона КМ извоза – рекао је Симић додавши да све то Дервенту осликава као једно повољно привредно окружење.
Сајам привреде и туризма и ове године је организовао Спортски центар у сарадњи са Туристичком организацијом, а директор центра Мирослав Симић навео је да на овогодишњем сајму учествује више од 120 излагача из БиХ и региона.
-Сајам се одржава и оквиру 172. Дервентског вашара, а понуда је изузетно богата и разноврсна што ће посјетиоци моћи да виде у вријеме одржавања сајма. Велик број наших људи из дијаспоре долази у завичај, посјети Вашар и сајам – рекао је Симић.
Директор и власник фабрике „Санино“ Радован Пазуревић казао је да редовно као излагачи учествују на сајму.
-Имамо и обавезу да будемо излагачи, јер представљамо један значајан дио када је у питању број радника и извоз. Већ неко вријеме значајне европске компаније поново се враћају на азијско тржиште због глобалних проблема, а то је инфлација која је била лани, а и ове године има значајан тренд – рекао је Пазуревић уз напомену да се привредна дјелатност одвија, али у отежаним околностима
Отварању 17. Сајма привреде и туризма присуствовали су представници јавног живота Дервенте и околних општина, а церемонију отварања украсио је наступ музичког састава из Бањалуке и чланови СКУД „Дервента“, а организатори сајам посјетиоце су почастили бесплатним роштиљем и пивом.

Related posts

АСФАЛТ ЗА УЛИЦУ ПОРЕД „РАДА“, ВАТРОГАСНИ ДОМ УСКОРО ПОД КРОВОМ

admin

СТАРОЈ ЦРКВИ УДАХНУТ НОВИ ЖИВОТ (ФОТО)

admin

ЈЕДНОГЛАСНО ЗА 1,5 МИЛИОН КМ УЛАГАЊА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još