ИЗДВОЈЕНОНовости

Сајам привреде и туризма
промовише потенцијале Дервенте

Сајам привреде и туризма, који већ 17. годину промовише привредне потенцијале, туристичку и гастро понуду, али и град Дервенту, као повољно привредно окружење, данас је свечано отворен.
Промоцију привреде и остале сајамске понуде посјетиоци ће моћи да посјете до петка, а сајам су отворили директор Туристичке организације РС Миодраг Лончаревић и градоначелник Милорад Симић.
-Осјетио сам у Дервенти једно велико гостопримство, а примјетим да је тако и свим излагачима. Подржавамо овакве манифестације, јер су значајне за развој туризма. Овдје се излагачи директно упознавају, размјењују искуства и мишљења о унапрјеђењу производње – рекао је Лончаревић, уз напомену да је на сајму присутна и гастро понуда, која је уз природне ресурсе, веома важна у цјелокупној туристичкој понуди.
-Туризам у РС је у експанзији и 2022. година је била рекордна по броју ноћења и посјета, а према садашњим показатељима ова година биће још успјешнија. Желим организаторима да сајам протекне у најбољем реду, да излагачи из Дервенте однесу лијепе утиске и да се поново врате на сајам и као туристи – додао је Лончаревић, и грађанима Дервенте и руководству града честитао Дан града и празник Велику Госпојину.
Градоначелник Милорад Симић подсјетио је на богату привредну разгледницу Дервенте на основу које се и подразумијева организација сајамске свечаности, али и свих других догађаја који се везују уз 172. дервентски Вашар и Велику Госпојину.
-Број излагача се не смањује, и буде их и до 140. Има излагача који су овдје 17 година, да им се није свидјело и да нису нашли себе у томе, вјероватно не би долазили поново. Дервента има обавезу, а и право, бавити се овим послом и ово је прилика да истакнем важне податке, да у Дервенти имамо 981 привредни субјекат на простору д око 25.000 становника, те мноштво пољопривредних газдинстава, али и око 7.000 је радника, од чега је 88 одсто запослено у реалном сектору. Више од осам одсто извоза РС носи Дервента, а посљедњи податак је да имамо 400 милиона КМ извоза – рекао је Симић додавши да све то Дервенту осликава као једно повољно привредно окружење.
Сајам привреде и туризма и ове године је организовао Спортски центар у сарадњи са Туристичком организацијом, а директор центра Мирослав Симић навео је да на овогодишњем сајму учествује више од 120 излагача из БиХ и региона.
-Сајам се одржава и оквиру 172. Дервентског вашара, а понуда је изузетно богата и разноврсна што ће посјетиоци моћи да виде у вријеме одржавања сајма. Велик број наших људи из дијаспоре долази у завичај, посјети Вашар и сајам – рекао је Симић.
Директор и власник фабрике „Санино“ Радован Пазуревић казао је да редовно као излагачи учествују на сајму.
-Имамо и обавезу да будемо излагачи, јер представљамо један значајан дио када је у питању број радника и извоз. Већ неко вријеме значајне европске компаније поново се враћају на азијско тржиште због глобалних проблема, а то је инфлација која је била лани, а и ове године има значајан тренд – рекао је Пазуревић уз напомену да се привредна дјелатност одвија, али у отежаним околностима
Отварању 17. Сајма привреде и туризма присуствовали су представници јавног живота Дервенте и околних општина, а церемонију отварања украсио је наступ музичког састава из Бањалуке и чланови СКУД „Дервента“, а организатори сајам посјетиоце су почастили бесплатним роштиљем и пивом.

Related posts

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА СУБВЕНЦИЈУ КАМАТНЕ СТОПЕ

admin

МАЛЕНИ МУЗИЧАРИ ПОКАЗАЛИ ШТА ЗНАЈУ

admin

ПОЗОВИТЕ ДОМ ЗДРАВЉА АКО СТЕ БИЛИ У ПОДРУЧЈИМА ЗАХВАЋЕНИМ КОРОНОМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još