ИЗДВОЈЕНОНовости

Великогоспојинска повеља
Полицијској станици

Полицијска станица овогодишњи је добитник највишег признања града, Великогоспојинске повеље са златним грбом града, док ће Захвалнице бити уручене Младену Тодорићу из Доњег Детлака и Васи Мичићу из Босанских Лужана.

Одлучила је то данас Скупштина града разматрајући приједлоге о додјели јавних признања која се уручују истакнутим колективима и појединцима поводом 28. августа, Дана града Дервента.

Повеља се Полицијској станици додјељује због континуираног доприноса развоју Дервенте у области очувања јавног реда и мира, безбједности грађана, имовине, безбједности саобраћаја, те изузетног доприноса у заштити и спасавању становништва и других материјалних добара.

– На овај начин стварају се безбједнији услови за живот и боравак свих грађана у Дервенти – наводи се у одлуци, док је Младен Тодорић Захвалницу заслужио организовањем, реализацији и учешћем у бројним хуманитарним акцијама за прикупљање средстава и пружање помоћи и подршке  грађанима Дервенте и  других општина.

У одлуци о додјели Захвалнице Васи Мичићу истиче се да је овај Дервенћанин јавно признање заслужио због вишегодишњег континуираног доприноса развоју и унапређењу Мјесне заједнице Босански Лужани, а посебно као идејни творац и реализатор изградње Спомен – парка поводом 80 година од страдања српских цивила из Босанских Лужана, Нових Лужана, Костреша и Барице.
Предсједник Комисије за награде и признања Давор Симић рекао је да је на јавни позив за додјелу овогодишњих највиших признања града стигао само један приједлог за Великогоспојинску повељу и то Градског одбора СНСД-а.

– За повељу је предложена Полицијска станица и комисија је констатовала да приједлог испуњава критеријуме и он је упућен у даљу процедуру. Такође, за додјелу Захвалнице Градска борачка организација предложила је Младена Тодорића, а Градски одбор Социјалистичке партије Васу Мичића – рекао је Симић.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић, честитавши предложеним кандидатима, а посебно Младену Тодорићу који се, како је нагласио, истакао својим хуманитарним радом, констатовао је да су добитници Великогоспојинске повеље готово редом установе и предузећа, те да би при додјели овог признања требало узети у обзир и друге појединце и колективе који су такође заслужни.

Да Великогоспојнска повеља ни не треба сваке године да буде додијељена, уколико нема квалитетног приједлога, сматра шеф Клуба одборника СП-а Славен Гојковић.

Признања ће добитницима бити додијељена на свечаној сједници Скупштине града поводом Дана града, 28. августа.

Пред одборницима се нашао и Програм коришћења средстава прикупљених по основу посебних водних накнада за 2023. годину, од којих се током године очекује прилив од 140.000 КМ који ће бити искоришћени за реконструкцију и изградњу водовода и канализације у Улици Краља Петра Првог, санацију и реконструкцију мостова и изградњу просторне и техничке документације у вези водовода, канализације и одводње.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић рекао је да је за наведене пројекте потребно 384.800 КМ и да је овим програмом дефинисано да ће осим из прикупљених средстава од водних накнада, они бити финансирани и из других буџетских извора. Одборника ПДП-а Мирка Петрића занимало је да ли се међу пројектима санације мостова нашао и висећи мост у Босанским Лужанима, а Пашалић је нагласио да су предложени пројекти дефинисани планом капиталних улагања. Овај програмом добио је подршку већине одборника.

Усвојен је и План годишњег утрошка намјенских средстава прикупљених од накнаде по основу продаје шумских дрвних сортимената у 2023. години, а планирани износ у буџету града по овом основу је 45.000 КМ.

Скупштина града усвојила је и одлуку о оснивању Територијалне ватрогасно – спасилачке јединице Дервенте, којом се утврђују надлежности и одређује начин руковођења и финансирања ове јединице. Донесена је и одлука о расписивању и одржавању избора за чланове савјета 42 мјесне заједнице у Дервенти, а избори би требало да буду одржани 15. октобра.

Усвојене су и одлуке о изради измјена дијелова регулационих планова „Центар Исток – Центар Запад – Блок Запад“ и „Центар Исток – Центар Запад“ (III), те одлука о продаји непосредном погодбом грађевинског земљишта у својини града ради комплетирања грађевинске честице Бериславу Балешевићу. Донесена је и одлука о утврђивању тржишне вриједности градског грађевинског земљишта за Маринка Лончара, а биће продата и гаража у својини града путем лицитације. Ова гаража налази се у непосредној близини Дома здравља. Подржана је и информација о стању наркоманије на подручју града и мјере за њено сузбијање.

Сумирајући данашњу сједницу шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш рекао је да је засједање обиљежила одлука о додјели Великогоспојинске повеље са златним грбом града.

– То је највише признање у Дервенти и ове године на приједлог Градског одбора СНСД-а једногласно је додијељено Полицијској станици. Такође, ово је прилика и да додијелимо захвалнице појединцима који су својим континуираним радом то заслужили. То су ове године Младен Тодорић и Васо Мичић – рекао је Томаш.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић казао је би правилник о додјели признања требало редефинисати и да би јавне установе требало да добијају признања у области у којој дјелују.

– Међу важнијим донесеним одлукама је и одлука о расписивању и одржавању избора у савјетима мјесних заједница које су основна организациона ћелија из које почиње друштвени и политички живот и гдје се констатују потребе – казао је Катанић.

Related posts

НОВОГОДИШЊА ПРИРЕДБА У „БАМБИЈУ“ УГРИЈАЛА СРЦА

admin

У ДЕРВЕНТИ ГЛАСАЛО 41 ОДСТО БИРАЧА

admin

СКУПШТИНА ЗАСЈЕДА 18. АПРИЛА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još