ИЗДВОЈЕНОКултура

Свој први солистички концерт поклонила суграђанима

Пијанисткиња из Дервенте Драгана Латиновић одржала је вечерас у Центру за културу свој први солистички концерт, а дјелима Бетовена и Шопена суграђанима је пренијела љепоту и снагу класичне музике.

– Ово је мој први солистички концерт и баш из тог разлога сам изабрала да свирам у Дервенти, у граду гдје сам одрасла и стекла основно образовање, а моји суграђани имали су прилику да уживају у познатим композицијама Шопена и Бетовена, те можда мање познатом и поприлично необичном дјелу аргентинског композитора Алберта Хинастере – објаснила је Латиновићева те се осврнула на своје образовање.

Наиме, ова талентована пијанисткиња је средњу музичку школу завршила у Бањалуци, а тренутно је апсолвент на Академији умјетности, такође у Бањалуци, у класи мр Сњежане Поповић Вулета.

За вријеме свог, како средњошколског, тако и академског образовања свирала је на многим концертима и учествовала у бројним манифестацијама и фестивалима, била је дио мноштва пројеката, те је похађала неколико курсева код познатих пијаниста.

Иако се публици „сервира брза и јефтина“ врста музике, Латиновићева тврди да је класична музика надживјети све остале врстњ.

– Сматрам да је тешко вријеме, како за музичаре, тако и за све остале врсте умјетности. Маси се нуди и сервира све и свашта, али је наше право и слобода да изаберемо садржаје који ће заокупити нашу пажњу. Умјетничка, односно класична музика је живјела вијековима прије нас, а живјеће и послије нас. Мислим да је то трајање довољан показатељ њене вриједности – нагласила је она додавши да ипак још увијек постоје љубитељи ове врсте музике те да се нада се да ће тако бити и у будућности.

Такође, истакла је и да је дужност њених колега да се труде и да заједничким снагама раде на томе да публици пренесеу сву љепоту и снагу коју умјетничка музика носи.

Гост на концерту била је суграђанка Маја Орландо, која је на виолини одсвирала дјело њемачког композитора Георга Филипа Телемана.

Related posts

ELISA ТЕСТ НА КОВИД-19 ДОСТУПАН У ДОМУ ЗДРАВЉА

admin

ПАРТИЗАНОВО ДОБИЛО НОВУ ПОДЛОГУ

admin

Школско звоно позвало ђаке у клупе

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još