ИЗДВОЈЕНОКултура

Свој први солистички концерт поклонила суграђанима

Пијанисткиња из Дервенте Драгана Латиновић одржала је вечерас у Центру за културу свој први солистички концерт, а дјелима Бетовена и Шопена суграђанима је пренијела љепоту и снагу класичне музике.

– Ово је мој први солистички концерт и баш из тог разлога сам изабрала да свирам у Дервенти, у граду гдје сам одрасла и стекла основно образовање, а моји суграђани имали су прилику да уживају у познатим композицијама Шопена и Бетовена, те можда мање познатом и поприлично необичном дјелу аргентинског композитора Алберта Хинастере – објаснила је Латиновићева те се осврнула на своје образовање.

Наиме, ова талентована пијанисткиња је средњу музичку школу завршила у Бањалуци, а тренутно је апсолвент на Академији умјетности, такође у Бањалуци, у класи мр Сњежане Поповић Вулета.

За вријеме свог, како средњошколског, тако и академског образовања свирала је на многим концертима и учествовала у бројним манифестацијама и фестивалима, била је дио мноштва пројеката, те је похађала неколико курсева код познатих пијаниста.

Иако се публици „сервира брза и јефтина“ врста музике, Латиновићева тврди да је класична музика надживјети све остале врстњ.

– Сматрам да је тешко вријеме, како за музичаре, тако и за све остале врсте умјетности. Маси се нуди и сервира све и свашта, али је наше право и слобода да изаберемо садржаје који ће заокупити нашу пажњу. Умјетничка, односно класична музика је живјела вијековима прије нас, а живјеће и послије нас. Мислим да је то трајање довољан показатељ њене вриједности – нагласила је она додавши да ипак још увијек постоје љубитељи ове врсте музике те да се нада се да ће тако бити и у будућности.

Такође, истакла је и да је дужност њених колега да се труде и да заједничким снагама раде на томе да публици пренесеу сву љепоту и снагу коју умјетничка музика носи.

Гост на концерту била је суграђанка Маја Орландо, која је на виолини одсвирала дјело њемачког композитора Георга Филипа Телемана.

Related posts

Пригрлила дар да осјећања пренесе на платно

admin

МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

admin

Људи, судбине и окружење
извор из којег су потекле ријечи

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još