Друштво

СШЦ „Михајло Пупин“ основцима
приближила занимања

Занимања која ће будући средњошколци моћи да изаберу у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ у новој школској години представљена су данас дервентским основцима.

Дан отворених врата дао је јаснији увид у струке и занимања који су дио уписне политике СШЦ „Михајло Пупин“ у школској 2024/2025. години, а којом је предвиђен упис 136 ученика у већ познатим, али и новим занимањима.

Основци су осим основних информација о сваком занимању на „пунктовима“ имали прилику и да свједоче експериментима, погледају радове и пројекте ученика, заиграју „Escape room“, те обиђу просторије школе и упознају се и са ваннаставним активностима  .

– Представљена су сва занимања за која ће будући средњошколци моћи да се опредијеле планом уписа у нову школску годину, као и ново занимање које уводимо послије отприлике 40 година и то медицински техничар, а које су представиле професорице биологије и хемије, уз помоћ ученика. У току је опремање кабинета за извођење практичне наставе за то занимање, која се према наставном плану и програму изводи у школи током прва два разреда, док ће у трећем и четвртом разреду пракса бити извођена у Дому здравља у Дервенти и болници „Свети апостол Лука“ у Добоју – казала је директорица школе Гордана Асентић.

Презентацију новог занимања, с обзиром да се ради о новитету у овој школи, припремили су ученици других струка Вук Теофиловић, Сара Добриловић и Маја Поповић.

– Извеле смо три хемијска експеримента, а нашим млађим другарима из основне школе показале смо како најлакше надувати балон, како разликовати базу од киселине уз помоћ индикатора и како гори метал – објасниле су ученице.

У кабинету електротехнике представљено је дефицитарно занимање електричар – електроинсталатер.

– Занимање је веома занимљиво, струка је врло привлачна и тражена, а практична настава је јако добро организована и зато бисмо препоручили да се опредијеле за ово занимање који сад треба да упишу средњу школу – поручили су средњошколци својим будућим другарима.

Професор за техничка занимања Тања Добриловић представила је основне информације о занимањима из области електротехнике, машинства и обраде метала.

– Већ неколико година ова занимања су атрактивна, а основци који су нас данас посјетили имали су питања и показали интересовање за градиво из ових области – објаснила је Добриловићева. 

Ученица опште гимназије Александра Столић у оквиру представљања гимназије представила је и географску секцију.

– Мислим да је гимназија увијек добар избор и за ученике који нису сигурни коју средњу школу да изаберу, а посебно за оне који желе да наставе школовање. Једна од најважнијих квалитета којој нас учи ово занимање је дисциплина – рекла је Столићева, а Исидора Илић додала је да гимназија даје најбољу и најширу подлогу за даље школовање и избор било којег факултета.

Ученици ОШ „Никола Тесла“ Лари Марковић пажњу је привукло занимање техничар мехатронике, као и  Славена Топаловића, док је први избор Александра Симића гимназија рачунарско  – информатичког смјера.

Related posts

Дијелови града и сутра без струје

Derventski List

Љубав избрисала
километре и све препреке

Derventski List

ПЧЕЛЕ БЕЗ ХРАНЕ, САЋА ПОЛУПРАЗНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još