Друштво

Теорија поткријепљена праксом
кроји квалитетне кадрове

Знање из области производње и бриге о биљкама и животињама, које отвара бројне могућности запослења, али и даљег школовања, у Стручној и техничкој школи ове године према плану уписа моћи ће да стекну 24 ученика у комбинованом одјељењу агротехничар и ветеринарски техничар.

Током четири године, по 12 ученика овог комбинованог одјељења стиче основна теоријска знања о развоју бизниса, организацији и раду, који је за агротехничаре организован у школским кабинетима, врту, пластеницима и стакленику, док је будућим ветеринарским техничарима омогућен одлазак на практичну наставу у ветеринарске амбуланте и станице у којима имају прилику да примијене знање.

– Агротехничар прати европске трендове у развоју агробизниса, организује и ради у пољопривредној производњи поштујући принципе еколошке производње житарица, поврћа, воћа, меса и млијека. Ђаци уче да препознају специфичности појединих технологија у биљној и анималној производњи и да их примијене, изаберу методе и средства за заштиту биља, употребљавају машине, уређаје, опрему и алате, те проводе начела еколошке пољопривреде и одрживог развоја и заштите околине – објаснили су из ове школе додавши да знање са којим свршени агротехничари стичу диплому отвара широк спектар могућности за запослење у школама, на мјестима техничких сарадника, у предузећима, газдинствима, пчелињацима и винотекама, а ово занимање нуди и могућност даљег школовања.

Када се ради о занимању ветеринарски техничар, које је послије четири године поново доступно у Стручној и техничкој школи, ова струка и даље је међу траженим како на тржишту рада, тако и код ученика.

Ветеринарски техничар током четири године стиче знања и вјештине које га оспособљавају да помаже ветеринару при прегледу, дијагнози и лијечењу животиња, као и да самостално може да обавља прегледе животиња и лабораторијске прегледе, примјењује лијекове и обавља хигијенске послове у ветеринарству. Поред тога што ово звање доноси много опција за запослење по завршетку средње школе, како у ветеринарским амбулантама, станицама и болницама, клиникама, центрима за репродукцију, лабораторијама, предузећима за производњу хране животињског поријекла, а оставља  могућност за усавршавање.

Вођена љубављу према животињама ученица четвртог разреда ветеринарског техничара Алма Пелеш изабрала је управо ово занимање.

– Одмалена јако волим животиње и одувијек сам жељела да своје занимање усмјерим у том правцу.То ми је био први избор при упису, а знала сам да ће ме теоријско знање и практична настава формирати као квалитетног техничара. Такође, превагнуло је и то што желим наставити школовање у овој – казала је Пелешова.

Професор у оба ова занимања Гордан Јелисић истакао је да су ученици из ове школе излазе богатији за теоријско знање и практичне вјештине које их чине квалитетним кадровима за запошљавање и надоградњу знања.

– У нашој школи ученици стичу квалитетно знање које могу да каналишу кроз практичну наставу, и то агротехничари имају прилику у оквиру школе, а ветеринарски техничари у амбулантама, постројењима и установама гдје ученици имају директан контакт са животињама – казао је Јелисић.

Дервентски лист ће у штампаном издању и на интернет порталу представити и друга занимања која ученици могу да упишу у Стручној и техничкој школи у школској 2024/2025. години.

Related posts

У току проширењe
вртића „Трол“

Derventski List

Служен помен за 18 погинулих
бораца из Трстенаца

Derventski List

Уникатне радове изложили и Дервенћани

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još