Друштво

Ускрс у родном
крају испуњава душу

Обичаји и традиција прослављања највећег хришћанског празника Ускрса испуњавају дом Вере и Илије Данкића у Беглуцима, којима празновање у родном крају, уз њихове најмилије и пријатеље, посебно испуњава душе.
Данкићи су породичну кућу у Беглуцима почели да обнављају 2006. године, када су се послије рата и вратили из Хрватске, и од тада празнике дочекују у родном крају.

-Упознали смо се у средњој школи 1973. године. Вера је била први разред, а ја трећи. Три године касније вјенчали смо се и почели живјели у Беглуцима. Ту смо жељели да оснујемо своју породицу, а брак су крунисале наше двије кћерке. Радили смо у свом „Опел“ сервису и лијепо смо живјели. Никад нисам помислио да бих отишао из Дервенте, јер смо складно живјели, међу својим Дервенћанима, радили и стварали наш град. Ништа нам није недостајало – испричао је Данкић додавши да никада није престала да постоји жеља да се врате у Дервенту.

-Овај ваздух и земља, живот овдје је нешто непроцјењиво, а посебно када нам долазе у посјету кћерке, унучићи и пријатељи. Свима њима су наша врата отворена, а посебно за празнике када и треба да се окупљамо – рекао је Данкић.
Вера додаје да су дани пред Ускрс испуњени посебном радошћу.

-Раније сам постила много више, а сада петком током припреме за Ускрс. Имамо и Пут крижа, што јако поштујемо и ако не одем у цркву, читам и молим се код куће – рекла је Вера која посебну пажњу посвећује припреми ускршње трпезе.

-Нисмо никад напустили обичаје, без обзира гдје смо били и увијек смо вољели да окупљамо људе, не само католике. Некада нам за трпезом буде и двадесетак људи. Свакако, тај празник, као и друге, сам научила обиљежавати онако како ме мајка упутила. Раније смо ишли ми код својих родитеља, а сада смо ми та сигурна лука за окупљања. На трпезу стављамо домаћи крух, кухану шунку и офарбана јаја, чему се дјеца највише радују – испричала је Вера.
Вјерници католичке вјероисповијести у недјељу, 31. марта, прослављају највећи хришћански празник, Ускрс.

Обнова
Осим свог имања, које су обновили послије ратног вихора, Данкићи су помагали и враћање живота у овај крај.

-Свим мјештанима, ако нисам помогао, нисам ни одмогао. Увијек смо се трудили да удахнемо живот селу, а с обзиром да су Беглуци и Градац раније били једна мјесна заједница, настојали смо да вратимо живот у оба села. Надамо се да ће у наша домаћинства стићи и питка вода – рекао је Данкић.

Related posts

Идеалан спој теорије и праксе

admin

Бесплатан НИПТ тест
за труднице од октобра

Derventski List

Двомјесечни попуст на уређаје за наплату путарине

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još