Друштво

Успјешан рад и нове
праксе служе на понос

Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ поред успјешног васпитно – образовног процеса, усваја и нове праксе успостављајући сарадњу са реномираним установама, пружајући примјер одлично организоване установе.

Истакнуто је то данас током обиљежавања Дана и крсне славе установе, празника Светих Ћирила и Методија, поводом којег је приличен славски обред и пригодан програм у којем су наступили ученици овог центра.

Директор „Будућности“ Владан Поповић истакао је да је ова установа у протеклом периоду проширила активности, успоставила сарадње које ће донијети нове праксе, те наставља да унапређује просторне и материјалне услове за рад.

– Поносни смо јер смо успоставили сарадњу са образовном установом „Грот“ из Санкт Петербурга и школом за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ из Београда, а са којима у плану имамо реализацију заједничких пројеката. Крајем године бићемо домаћини симпозијума о теми „Могућности и перспектива слијепих и слабовидих ученика при инклузивном образовању“, а који ће окупити учеснике из свих установа са подручја бивше Југославије које се баве овом проблематиком као и предаваче са дефектолошких факултета земље и региона – рекао је Поповић додавши и да ће бити реконструисано јужно крило интерната, котловница и дневни боравак.

Поповић се захвалио и институцијама и појединцима који подржавају рад „Будућности“.

– Ово је прилика да искажем захвалност ресорним министарствима и локалној управи који континуирано прате наш рад и пружају подршку нашим идејама и активностима – рекао је Поповић, а тим поводом градоначелнику Милораду Симићу уручен је пригодан поклон који су израдили ученици ове школе, са мотивима дервентског веза.

– Велика је част бити просвјетни радник, а радници ове установе су и више од тога и захваљујући њиховој преданости ова установа успјешно ради има добре резултате. Желим вам да и даље будете свијетли примјер доброг пословања и рада – рекао је градоначелник.

Како би прослава дана установе била потпуна, побринули су се ученици и наставници који су припремили хорске, пјевачке, рецитаторске и фолклорне тачке.

Обиљежавању дана и заштитника „Будућности“ осим градоначелника присуствовали су и предсједник Скупштине града Бојан Радановић, представници дервентских јавних установа и школа, те центара за социјални рад из Дервенте, Добоја, Вишеграда, Прњавора и Брода, као и други пријатељи установе.

Испраћај у пензију

Свечаност у Центру „Будућност“ била је прилика и за испраћај у пензију дугогодишњег радника и бившег ученика ове школе Ђорђа Ђерића.

Ђерић је у ову установу дошао 1974. године као ученик петог разреда и у „Будућности“ је провео пуних 50 година.

Дјелатност

Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ основан је 1. октобра 1948. године, а дјелатност ове установе обухвата основно и средње образовање и васпитање слијепих и слабовидих ученика са вишеструким сметњама.

Ученицима је обезбијеђен и смјештај, исхрана, примарна здравствена заштита, културно – забавне и рекреативно – рехабилитационе активности. У свом саставу установа, осим основне и средње школе коју похађају 44 ученика, има и дневни центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју који броји 24 корисника, те столарску и кројачку радионицу које запошљавају пет особа са инвалидитетом.

Related posts

Неколико насеља у
четвртак без струје

Derventski List

Срећан 8. март, Међународни дан жена

admin

ПРИКУПИЛИ НОВАЦ ЗА ЕКСКУРЗИЈУ ДВОЈЕ ДРУГАРА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još