Друштво

Шипка довољно
за чај и мармеладу

На плантажи Боре Добриловића у Осињи у току је берба шипка, а ове године принос и квалитет плодова биће довољни за планиране количине чаја и мармеладе.

На пет дунума очекује се око пола тоне шипка, што је према Добриловићевим ријечима и више него задовољавајуће.

– Имам разлога да будем задовољан. Принос је могао да буде много бољи да је било више влаге. Плод би био крупнији, богатији, меснатији, али шта је ту је – казао је Добриловић чија плантажа ове године пуни пету годину и пуном је роду.

Он додаје да се ради о исплативом засаду који не тражи готово никаква улагања.

– Нити сам шприцао засаде, нити прихрањивао. Међутим, како ствари стоје, идуће године ћу морати примијенити заштиту против племењаче – објаснио је Добриловић те додао да га је једино коштала радна снага коју је морао да обезбједи за бербу.

Од приспјелих плодова планира да произведе чај и мармеладу.

– За производњу мармеладе имам пасирку за цијеђење масе што је уједно и најмукотрпнији посао. Већи дио приноса и биће искоришћен за мармеладу, док ће остатак бити сушен за чај – испричао је Добриловић истичући да у своје производе од шипка не додаје никакве адитиве, нити било какве друге хемијске супстанце.

– Тегла мармеладе од шипка кошта 12 марака, а дистрибуција ми, у читавом процесу, представља највећи проблем. Због мање количине мањи прозвођачи нису конкурентни, а то би могло да буде ријешено отварањем специјализовне продавнице за дервентске производе – додао је Добриловић.

Потражња

Да за домаћим чајем од шипка влада велика потражња говори чињеница да су све залихе одавно распродате.

-Имам паковања од по 100 грама и то је нешто што се највише продаје по сајмовима. Зато ове године планирам да осушим око 100 килограма шипка, управо за чај – казао је Боро Добриловић додајући да одређену количину чаја продаје апотекама.

Related posts

За викенд сунчано и топло

admin

Прекиди у снабдијевању струјом
од данас до сриједе

Derventski List

И шишање може да буде хумано

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još