Култура

Аутори уз кафу представили књижевна дјела

Суботње пријеподне било је резервисано за „кафу са писцима“ у режији „Пркос – феста“, а кроз разговор и дружење са књижевницама Слађаном Нином Перковић и Иреном Станковић, Дервенћани су имали увид у инспирацију и размишљање ауторки чија дјела су понијела књижевну награду „Стражилово“.

– Дервентска публика имала је прилику да послуша и упије одломке из моје збирке прича „Кухање“ и романа „У јарку“, који је ушао у шири избор за Нинову награду, те регионалну награду „Меша Селимовић“, а недавно је добио специјалну награду жирија Европске награде за књижевност 2022. године. Објављивање овог дјела се поклопило са почетком првих затварања у марту 2020. године усљед корона вируса, тако да је ово својеврсна промоција – објаснила је Перковићева додавши да је „кафа са писцем“ добар пут за искрен дијалог са читаоцима.

– Након свих „зум“ промоција и разговора, коначно имамо прилику на овај начин да створимо контакт са читаоцима и попијемо кафу у једној угодној атмосфери – рекла је Перковићева.

Ирена Станковић у свом стваралачком богатству броји три књиге пјесама, а емоције које инспиришу њену поезију представила је у Дервенти.

– Иако се Дервента и ја одавно познајемо кроз људе, првенствено организаторку Александру са којима дијелим љубав према књижевности, дугогодишње пријатељство и књигу „Двопјев“, први пут боравим у Дервенти.  Вјерујем да ова манифестација има изузетан значај као подршка различитим видовима умјетности, а ово је уједно прилика да остваримо нова познанства у свијету књижевности – рекла је Станковићева.

„Пркос – фест“ је јуче и данас био у знаку књижевности, представивши књижевне портрете четири млада умјетника, а како су најавили из организације посљедње издање биће посвећено позоришту.

– Искључиво због оне, толико пута понављане сентенце, да више нема ко да нам ствара културу позвали смо четири млада умјетника, чија књижевност је прослављена многобројним наградама. Желимо да снагом воље и избором умјетника које представљамо своме граду вратимо повјерење у књижевност, ствараоцима вратимо одузету столицу, узмемо понеки пелцер знања и постепено образујемо публику да стиче навику учесталости културних дешавања – казала је једна од организаторки Александра Мариловић.

„Пркос – фест“ један је од пројеката који финансира Омладинска банка у Дервенти, а понио је назив по једном од заштитних знакова града „пркос“ кући. У својих неколико издања, „Пркос – фест“ на дервентску културну сцену извео је плејаду умјетника са циљем представљања и обједињавања свих умјетности и умјетника на једном мјесту.

Related posts

Изложена дјела настала током колоније „Шибови“

admin

ЕВИТИНА ЗБИРКА ПОЕЗИЈЕ ПРОМОВИСАНА НА „ЛУТ ФЕСТУ“

admin

Рок концертом спуштена завјеса „Љетне арт сцене“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još