РС-РЕГИЈА

БАЊАЛУКА ПОСТАЈЕ „ШОПИНГ МЕКА“

Отварањем више од 100 радњи у шопинг молу „Делта Планет“ у Бањалуци, на чијим полицама ће се наћи производи свјетских модних брендова, град на Врбасу постаће „шопинг мека“ и према очекивању туристичких радника, већ с првим данима прољећа привући велики број посјетилаца из Републике Српске, али и региона.

Популарни тржни центар свечано ће отворити врата за посјетиоце 21. марта, а из „Делта холдинга“ најављују да увелико припремају узбудљив први викенд доброг шопинга и забаве за цијеле породице.

– Осим више од 100 радњи и више од 40 нових брендова, у овом шопинг молу налази се и највећи и најсавременији биоскоп са шест биоскопских сала, супермаркет и део са ресторанима – истакла је за „Глас Српске“ менаџер за екстерне комуникације „Делта холдинга”“Ана Брзаковић и додала да шопинг мол неће бити само мјесто за куповину, већ и за дружење и забаву.

Истакла је да ће се у радњама наћи микс различитих брендова, модних, спортских, накита и аксесоара, како за одрасле, тако и за дјецу.

– Неки од брендова који ће се наћи у молу су „Dexy Co“, „Nike“, „Rellax“, „Super Dry“, „Guess“, „Calvin Klein“ и многи други – навела је Брзаковићева.

Очекује се и долазак познате шведске компаније „H&М“ која је још у јулу прошле године објавила конкурс за пријем радника у пословници у Бањалуци.

С обзиром на то да су такође објавили конкурс за запошљавање радника у Бањалуци, очекује се и долазак шпанског текстилног гиганта „Inditex“, у склопу којег, између осталих, послују „Зара“, „Berska“, „Pull and Beas“ и „Stradivarius“.

Долазак свјетских модних дивова у Бањалуку, чији се производи до сада нису могли наћи на тржишту БиХ, посебно је одушевио шопингхоличаре, који су годинама одлазили на једнодневне излете у европске метрополе како би пазарили одјећу и обућу у тамошњим радњама.

– До сада сам бар два пута годишње путовала у Аустрију да бих купила квалитетну одјећу на распродајама у продавницама попут „Заре“ и „Х&М“, којих код нас, нажалост, нема. Отварањем шопинг центра у Бањалуци надам се да више нећу морати прелазити стотине километара како бих купила гардеробу коју желим јер јер ће ми свјетски производи бити на дохват руке – казала је Бањалучанка Вања Поповић.

Долазак познатих брендова на домаће тржиште, због којих су становници Српске годинама хрлили у иностранство, могао би утицати и на понуду у туристичким агенцијама, које увелико размишљају о организовању једнодневних шопинг излета до Бањалуке.

– С обзиром на то да смо управо због таквих шопинг молова раније организовали туре у Грац, Беч и друге европске градове, нема разлога да већ на прољеће не планирамо туре до Бањалуке – рекла је за „Глас Српске“ менаџер продаје у Туристичкој агенцији „Френд травел“ из Требиња Светлана Нинковић.

Руководилац приједорске пословнице Туристичке агенције „Вуковић“ Бојана Вуковић истиче да су многи Приједорчани повољна једнодневна путовања користили за обилазак европских центара, те да је мали број ишао искључиво у шопинг.

– Вјерујем да ће Приједорчани искористити то што им је Бањалука близу и што ће ту моћи да пазаре маркиране ствари због којих су одлазили у иностранство. Зашто ићи даље ако све имамо у комшилуку – казала је Вуковићева.

Добробит од отварања једног оваквог центра у срцу Републике очекују и туристички радници, јер ће, кажу, занимљиви садржаји које шопинг мол нуди привући бројне туристе не само у Бањалуку већ и цијелу Републику.

– Број страних туриста се увелико повећао успостављањем летова компаније „Рајанер“, а у предстојећој љетној сезони очекујемо их још више. Да бисмо госте задржали што дуже у нашим градовима, важно је да имамо добру понуду, јер туристи воле да купују. Доласком свјетских брендова у наш град добијамо мјесто у којем ће туристи моћи да потроше новац, а све то утицаће и на повећање зараде и процват туризма – рекла је за „Глас Српске“ директорица Туристичке организације РС Нада Јовановић, нагласивши да се на овај начин пружа могућност и за отварање нових радних мјеста.

Економисти оцјењују да ће шопинг мол бити незаобилазна атракција у туристичком, па и трговачком смислу и озбиљна конкуренција другим мањим центрима који су раније отворени у Бањалуци.

– Уколико су понуђени одређени брендирани артикли, прихваћени од стране купаца, по повољним цијенама, свакако да ће отварање таквог центра и те како имати смисла. Сигурно је да ће шопинг мол бити привлачна туристичка дестинација за све оне који долазе из осталих крајева Српске. Остаје да видимо колико ће цјеновно бити атрактиван центар за купце, јер цијена је та која диктира потрошњу и зараду – рекао је економиста Зоран Павловић и додао да у развоју економије, која укључује и запошљавање и раст плата, треба водити рачуна и о могућностима да се има гдје потрошити новац.

Вриједност инвестиције

Камен темељац за изградњу шопинг мола „Делта Планет“ положен је у јуну 2017. године. Планирано је да центар буде величине 62.500 квадратних метара, а вриједност инвестиције је око 70 милиона евра. Тада је најављено да ће то бити највећи тржни центар у БиХ, у којем би требало да буде запослено око 2.500 радника.

 

http://www.glassrpske.com

Related posts

Незапосленим мајкама 750 КМ све док је једно од дјеце малољетно

admin

ПОДРШКА ЗА ПРОИЗВОДЊУ МЕРКАНТИЛНОГ КУКУРУЗА

admin

Грађани за два посљедња дана 2021. потрошили 89,9 милиона КМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još