ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Бесплатна обука из области машинства за 30 кандидата

Стручна и техничка школа отвориће своја врата за бесплатну обуку 30 кандидата из области машинства и обраде метала, који ће послије тога бити конкурентнији на тржишту рада, а за потребе обуке у школу ће стићи нова опрема и алати.

Ријеч је о пројекту „Подршка ЕУ локалним партнерствима за запошљавање – Фаза 2“ чији је циљ да кроз локална партнерства допринесе унапређењу вјештина потребних тржишту рада, а самим тим и повећању запослености. Центар обуке кандидата у Дервенти биће Стручна и техничка школа, у сарадњи са локалним партнерством за запошљавање „Крајина“.

Директорица Бранка Јовић истакла је да ће школа за реализацију пројекта добити опрему за машинство и обраду метала вриједну 11.500 долара.

– Стручна и техничка школа споразум о партнерству у пројекту потписала је у мају ове године са „ЛИР еволуцијом“, а партнери су и Завод за запошљавање РС, градови Лакташи и Дервента, те фирме „LANACO“ и „Нови Јелшинград“ из  Бањалуке. За нас је веома значајно што ће школа добити вриједну опрему која ће бити коришћена за обуку и квалификације кадрова. Ријеч је о опреми која посједује спецификације за оспособљавање кадрова за одређена занимања из области машинства и обраде метала – објаснила је Јовићева додавши да ће се јавни позив односити на јасно презициране области.

– Јавни позив односиће се на оспособљавање кадрова за занимање заваривач ТИГ поступком, заваривач МИГ – МАГ поступком, ЦНЦ програмер, бравар и металостругар.  На позив се могу пријавити држављани БиХ који имају најмање завршену основну школу, који су пунољетни и налазе се на евиденцији Завода за запошљавање. Обука ће трајати од 180 до 400 часова у зависности од занимања и програма, а по њеном завршетку кандидати ће полагати испит, а врхунац обуке биће добијање цертификата, односно увјерења о оспособљавању на основу којег ће кандидатима у радну књижицу бити уписана нова квалификација – објаснила је Јовићева.

У Стручној и техничкој школи обуку ће проводити машински инжењери који су запослени у овој школи.

– Пројекат је од великог значаја за школу и уопштено развој машинства и обраде метала, јер је то област за коју имамо дугогодишњу традицију школовања кадрова, а и доста проведених пројеката. Међу њима је пројекат за заваривање која је обухватао и опремање радионице, ЦНЦ машине које користимо са другом школом, тако да је свеукупно то добар искорак у овој области – рекла је Јовићева.

Локално партнерство за запошљавање „Крајина“ је једно од 20 партнерстава успостављених у БиХ у оквиру пројекта Подршка ЕУ локалним партнерствима за запошљавање „Фаза 2“, а којег финанира ЕУ са четири милиона евра.

Јавни позив

Јавни позив за пријаву кандидата расписан је данас, а линк за пријаву налази се испод текста:

Јавни позив и линк за пријаву

Related posts

Домаће месне делиције без премца

admin

Мост у Доњем Детлаку
поново ће бити безбједан

Derventski List

Ђаци данас поново у клупама

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još