ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Бесједе и пјесме
оживјеле дух Видовдана

Видовдан је празник поноса, пркоса, снаге српског народа и вјечне славе јунака који су своје животе положили за православље, као и духовних вриједности и љубави једних према другима а које су усађене у темеље рада Кола српских сестара „Царица Милица“ у Дервенти.

Поручено је то вечерас на седмој Видовданској вечери у организацији кола и Српске православне црквене општине Дервента, током које су присутни на платоу испред храма Успења Пресвете Богородице имали прилику да свједоче оживљавању традиције и културе српског народа кроз пјесме и рецитације и то чланица кола и пјевачке групе СКУД-а „Дервента“ и глумице Народног позоришта РС Раденке Шева. 

У богат програм ове вечери присутне је увела чланица кола Сања Томинчић која је истакла да ово удружење које промовише српску традицију и културу, а прије свега хуманост, настоји да сваке године у оквиру Видовданске вечери програмом пробуди свијест у грађанима о значају овог празника. 

– Видовдан за српски народ има велико значење, то је празник кад се сјећамо свих оних који су своје животе положили за православље, а то су сви српски јунаци, и цар Лазар и Гаврило Принцип и Милош Обилић и сви наши јунаци који су животе изгубили у протеклом рату и ово је вече када свима њима одајемо почаст и трудимо се да пошаљемо поруку да нас има, да смо овдје и да њихове жртве нису биле узалуд – казала је Томинчићева, а из реда овог удружења као вокални солиста, али и дио пјевачке групе СКУД-а „Дервента“ представила се Милијана Жунић.

– Женска пјевачка група СКУД-а „Дервента“ представила се са три пјесме од којих двије уз пратњу хармонике коју свира наша Марија Новић, а ја сам се представила са три пјесме, а у посљедњој пјесми „Коло српских сестара“ од Милице Досковић, која је уједно и крај програма, придружиле су ми се све сестре из кола – казала је Жунићева.

Организацију Видовданске вечери, као и ранијих година, изнијела је и Српска православна црквена општина Дервента.

– Празник Видовдан за нас, православне Србе, је увијек центар збивања, тако и ми овдје окупљени око Саборног храма Успења Пресвете Богородице славимо овај велики празник, Преображењско вече обиљежавамо пред храмом у Новом Насељу и Спасовдан испред, сада већ обновљене, старе цркве у Српској вароши, и на тај начин дајемо и тај  културолошки допринос, поред оне основне мисије коју Црква увијек врши, проповиједајући и служећи богослужења – рекао је свештеник Радојица Ћетковић. 

Вечерашњи програм употпуниле су рецитације глумице Народног позоришта РС Раденке Шеве.

 – Значај овог дана, поноса, пркоса, туге и жалости, који сви ми носимо у генима и који показује одакле смо сви ми потекли и велика ми је част што сам дио овог програма испред храма у Дервенти. Припремила сам краћи програм који се више фокусира на женску страну, па је ту била кнегиња Милица и Симонида, док је мушка страна заступљена кроз молитву Светог Николаја Жичког, те сам изнијела једну предивну пјесму Жељке Аврић под називом „Кочић Петар својој кћери“ коју се надам да се публици допала – казала је Шева. 

Related posts

У ТОКУ ОРЕЗИВАЊЕ УКРАСНИХ СТАБАЛА

admin

Уз нове лекције безбједнији на путу до школе

admin

ПАЉЕЊЕ БАДЊАКА И ОВЕ ГОДИНЕ ИСПРЕД ХРАМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još