Култура

„Билећке анегдотице“ омаж војничким данима

Нова књига дервентског пјесника и књижевника Савка Пећића „Билећке анегдотице“ објављена је у издању Српског књижевног клуба „Вихор“, а омаж је служењу војног рока у Билећи, као питомац 36. Класе Пјешадијске школе резервних официра, те стажирању у Прокупљу и Лесковцу.

Пећић у књизи описује и посјету школи у Билећи послије 46 година од ослужења војног рока, те о веома дирљивом сусрету са другаром из војске послије 50 година.

Међу корице „Билећих анегдотица“ Пећић је уврстио и бројне фотографије из тог времена.

Предсједник „Вихора“ Ненад Симић у предговору истиче да су записи у овој књизи драгоцјен траг и освјежење сјећања онима који су заборавили на вријеме када се са посебном пажњом прилазило организацији испраћаја у војску, полагања заклетве, првог доласка кући,  прекоманде, одслужења војног рока.

– Веома инспиративно, осјећајно и књижевним даром, Пећић описује свој испраћај у војску, начин одласка у Билећу, прво бријање, стројеве обуке, прве страже. У Прокупљу, гдје је отишао у прекоманду, Пећић упознаје Бегана Захировића из Сребреника, који ће у самој завршници књиге на веома једноставан начин показати шта значи стечено пријатељство у војсци, које након много година изнова васкрсава и доживљава пуни сјај – написао је Симић.

Related posts

„Љетна арт сцена“ оживјела дух традиције

admin

Најмлађи музичари у недјељу наступају пред библиотеком

admin

Филмско вече уз
домаћи филм „Време чуда“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još