Друштво

Будуће возаче већ
26 година припрема за друм

Савладавање вожње аутомобила, мотоцикла или теретног возила важна је прекретница у животу сваког човјека, али када га кроз ово својеврсно путовање води искусни инструктор са двије и по деценије стажа онда је квалитетно знање загарантовано.

Драго Ђукић један је од инструктора са најдужим стажом у Дервенти, а кроз његову ауто – школу „Семафор“ до сада је прошло више од 2.500 кандидата. Иако је стекао услове за пензију, његово искуство и знање, драгоцјени су новим возачима. Ђукић се радо присјећа те 1996. године када је стекао лиценцу инструктора и отворио ауто – школу. Претходно је радио као електричар, а окушао се и у области трговине.

– Желио сам да радим за себе, то јесте да започнем сопствени посао и тада сам стекао звање саобраћајног техничара. Истог дана три ауто – школе, укључујући и „Семафор“, отвориле су своја врата за будуће возаче, а ја сам једини опстао до данас. До сада смо обучили око 2.500 кандидата, тако да сваке године за волан наших аутомобила сједе око 100 нових возача – рекао је Ђукић присјетивши се бројних кандидата.

– Наравно, ове двије и по деценије обиљежиле су лијепе успомене, бројни кандидати, средњошколци, млади али и старији суграђани који су се на тај корак одлучили из потребе, па и они који су возили и раније, са којима је мало лакше радити кад знају основе. Било је ту и мноштво оних који су уз мене први пут сјели за волан – рекао је Ђукић казавши да сваки посао има своје добре и лоше стране, па тако и посао инструктора.

– Генерално, за нас ауто – школе изазовно је првенствено то што немамо задвољавајуће услове за мјесто полагања у Дервенти. У окружењу, а и шире, имамо најлошије почетно мјесто које није асфалтирано и за шта смо тражили рјешење. Такође, полагање се своди на градску вожњу, а многе саобраћајнице су необиљежене, недостају саобраћајни знакови, а због недостатка семафора можемо изгубити право да организујемо полагање у Дервенти, као што се десило 2000 – тих година када смо морали ићи у Добој за теретна возила – казао је Ђукић додавши да ће и као пензионер послије пет деценија за воланом, наставити да обучава кандидате.

– Иако сам пензионисан, волим овај посао и остаћу да радим још неко вријеме, а посла, Богу хвала има, и увијек је било – рекао је овај Дервенћанин.

Кадрови и возни парк

Ауто – школа „Семафор“ тренутно броји пет запослених, од којих су два инжењера саобраћаја.

– Школа располаже и возним парком за све категорије осим за Д, дакле два мотора, за А1 и А категорије, три аутомобила од којих је један аутоматик и два камиона за Ц и ЦЕ, те двије приколице –  казао је Драго Ђукић.

Related posts

Уз тек очишћен пут
бачена угинула овца

Derventski List

„Просвјета“ бира најљепши
ћирилични рукопис

Derventski List

Плесна свечаност 1. јуна на Тргу ослобођења

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još