Друштво

Вакцинација ХПВ вакцином
до 30. априла без заказивања

Поводом обиљежавања Европске седмице имунизације Дом здравља Дервента омогућио је свим заинтересованим млађим од 15 година који желе да се заштите од хуманог папилома вируса (ХПВ), да се у периоду од 25. до 30. априла вакцинишу у овој здравственој установи без претходног заказивања прегледа.

– Вакцинација је у наведеном периоду могућа радним данима од седам до 17 часова – нагласили су из Дома здравља подсјећајући да је од априла 2023. године у Дому здравља доступна вакцина против хуманог папилома вируса „Гардасил 9“, произвођача МЕРЦ.

– У питању је деветовалентна рекомбинована вакцина која садржи дијелове протеинског омотача девет типова хуманог папилома вируса. Ови типови су најчешћи узрочници карцинома грлића материце, вагине, вулве, пениса, ануса и подручја уста и грла, као и гениталних брадавица – кондилома. С обзиром да не садржи цијеле вирусе, нити њихов генетски материјал, вакцина ни на који начин не може проузроковати обољење код особе која је прими – објаснили су из Дома здравља.

Ова вакцина се са великим успјехом у свијету примјењује већ десет година.

– Како наведени вируси узрокују озбиљна обољења код особа оба пола вакцина се препоручује и дјевојчицама и дјечацима. У Дому здравља вакцинација је бесплатна и препоручена за дјевојчице и дјечаке од девет година до 15. рођендана. За особе од навршених 15 година вакцинација се обавља у Институту за јавно здравство Републике Српске по цијени од 210 КМ по дози. Вакцинација се обавља у двије дозе са размаком између доза од годину, а за вакцинацију дјеце потребна је сагласност и присуство родитеља – додали су из дервентске здравствене установе.

Родитељи који желе да заштите своју дјецу вакцином против хуманог папилома вируса могу се јавити својим тимовима породичне медицине ради заказивања вакцинације. За све додатне информације заинтересовани се могу обратити и Служби за хигијенско -епидемиолошку заштиту на број телефона 053/333-292.

Related posts

ПАЛО ДЕСЕТ ШАКАЛА

admin

ВЕЧЕ ПОЕЗИЈЕ У ОШ „19. АПРИЛ“ У ПЕТАК

admin

Зимска опрема обавезна од 1. новембра до 1. априла

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još