ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ВИРУСИ И ПРЕХЛАДА НАПУНИЛИ АМБУЛАНТЕ

У Дому здравља Дервента, нарочито за вријеме празника, забиљежен је повећан број пацијената, како у амбулантама породичне медицине, тако и у Служби хитне помоћи, а међу којима је и већи број дјеце.

Прехлада и инфекције респираторног тракта чести су током зиме, па љекари у овим мјесецима обично биљеже и већи број пацијената.

Да је то случај посљедњх дана и у дервентском Дому здравља, потврђује и љекар у тиму шест у Служби породичне медицине др Неда Пикула, која каже да су пацијенти који су се претходних дана јавили љекару, имали углавном инфекције горњег респираторног тракта са симптомима цурења носа, кијавице, те продуктивног или сувог кашља.

– Било је, такође, и пацијената који су имали инфекцију дигестивног тракта, као и оних са комбинованим инфекцијама горњег и доњег респираторног и дигестивног тракта. Између осталог, било је и компликација, али код пацијената старије животне доби и код новорођенчади. Одређен број пацијената јавио се са изразито високом тјелесном температуром – рекла је др Пикула.

Она је додала да је током зиме пожељно избјегавати мјеста на којима се налази велики број људи, како би се спријечило ширење вируса.

– Међутим, то је проблем код дјеце која бораве у вртићима, као и код радника који су запослени у фабрикама и, такође, немају могућност да се изолују. Важно је да сви поведу рачуна о личној хигијени, која подразумијева прање руку, а уколико кишу или искашљавају да убрусе обавезно остављају на мјестима која су предвиђена за одлагање отпада. Такође, пожељно је и да, ако је могуће, избјегавају руковање, да не кишу или искашљавају у непосредној близини других особа, да не користе заједничке предмете за личну хигијену, као ни есцајг, јер се све те инфекције преносе капљичним путем – истакла је др Пикула.

Веома је важно, истиче, да се што више борави на отвореном. Др Пикула је ставила акценат на повећање уноса течности, топлих напитака и витамина додавши да љекари увијек, прије свега, савјетују употребу свјежег воћа и поврћа у исхрани, с тим да се могу користити и таблете, односно, додаци исхрани.

– Увијек препоручујемо пацијентима да са препаратима намијењеним, како они кажу, за јачање имунитета крену мало раније, јер нема ефекта да почну са њиховом употребом када се већ разболе. Одраслим пацијентима савјетујемо да првог дана, након што примијете одређене симптоме, сами код куће покушају снизити повишену тјелесну температуру, јер нам се често деси да у амбуланту дођу готово здраве особе са благим симптомима, па се у чекаоницама разболе. Ипак, важно је нагласити да не смију запустити своје здравље, већ да се, уколико симптоми потрају, обавезно јаве љекару – поручила је др Пикула.

Вакцине

Дервенћани су имали прилику да се вакциништу против грипа, а од ове сезоне била је доступна четворовалентна вакцина, која је садржавала и такозвани „Б“ сој, захваљујући чему је и заштита вакцинисаних била већа.

Related posts

НАГРАЂЕНИ НАЈБОЉИ РАДОВИ НА ЋИРИЛИЦИ

admin

„БАМБИ“ СА 500 ЧЕСТИТКИ ОБРАДОВАО ЧЛАНОВЕ „СУНЦА“

admin

Заштитите имовину током годишњих одмора

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još