Друштво

Воду из изворишта Лупљаница
превентивно прокувати прије употребе

Препоручујeмо нашим корисницима који се снабдијевају водом са изворишта Лупљаница да због појаве мутноће воду прокувају прије употребе. У овом тренутку немамо потпуне анализе воде, али је мутноћа регистрована и из превентивних разлога дајемо овај савјет грађанима.

Саопштено је то из „Комуналца“ поводом појаве замућења воде у водоводном систему који се напаја са црпилишта Лупљаница.

– У протеклих 10 – 15 дана усљед интезивних падавина, а нарочито у подручју слива изворишта Лупљаница долазило је до замућења воде. Послије изласка на терен и представника „Комуналц“, санитарног инспектора и комуналног полицајца из Градске управе, установљено је да је узрок замућења ерозија тла на подручју слива изнад изворишта. Ерозији тла су погодовали велики нагиб терена, крчење и сјеча шуме ради узгоја пољопривредних култура – навели су из „Комуналца“ додајући да је појава замућења воде карактеристична за сливове крашког подземља којем припада и црпилиште Лупљаница.

– Током интезивних падавина формирају се велике количине воде које се, усљед великих нагиба слива, крећу великом брзином, те долази до испирања терена и продора наноса земље и муља путем понора, вртача у подземље преко каверни у водоносне слојеве изворишта – појаснили су из комуналног предузећа напомињући да је Институт за јавно здравство узео узорке воде за ванредну контролу здравствене исправности, чији се резултати очекују.

– Наше предузеће појачано прати све параметре воде за пиће, предузима мјере на отклањању тренутног замућења уз појачано хлорисање и о евентуалним промјенама благовремено ће информисати јавност. Свакодневне контроле замућености воде ће бити настављене све док се проблем не ријеши – нагласили су из „Комуналца“.

Related posts

Малени музичари показали
таленте и отворили срца за хуманост

Derventski List

Моја визија је савремен Дом здравља
и задовољни радници и пацијенти

Derventski List

У Божинцима стасава капела

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još