Друштво

Вјештине из IT области све више на цијени

Израда софтверских апликација, креирање и развијање база података, статичких и динамичких веб презентација, те одржавање и креирање информационих система, вјештине су које стичу техничари информационих технологија током четворогодишњег школовања у Средњошколском центру „Михајло Пупин“.

Планом уписа у школској 2022/2023. години предвиђен је упис једног одјељења од 24 ученика, који ће по завршетку школовања овладати вјештинама склапања рачунара, тестирања хардвера и отклањања кварова, инсталирања и конфигурисања оперативног система и додатних уређаја. Свршени техничари информационих технологија биће оспособљени за напредно коришћење интернет сервиса, израду веб страница и апликација, као и њихово објављивање на веб серверу, пројектовање једноставне базе података и повезивање апликације са базом података, инсталирање, тестирање и одржавање апликација за електронско пословање и обављање пословних процеса и операција у њима, заштиту од напада на информациони систем и друге послове.

Директорица ове школе Гордана Асентић истакла је да је у плану и програму за ово занимање аксенат стављен на примјени теоријских знања, с обзиром на неопходност сталног прилагођавања промјенљивим захтјевима тржишта рада и потребу стручног усавршавања.

– IT технологија постаје незамјенљив дио готово свих индустрија, чак и оних традиционалних и мијења начин на који се обавља посао. Све области рада данас имају потребу за IT стручњацима, а то потврђује и податак да на евиденцији Завода за запошљавање нема незапослених техничара информационих технологија. Како расту потребе за овом врстом занимања, расту и плате у том сектор, а морам да напоменем да ово занимање пружа квалитетно и темељно образовање за оне који желе да наставе школовање на неком факултету, али и велике могућности за запошљавање одмах по завршетку школе – истакла је Асентићева.

С циљем квалитетног образовања у овој области, СШЦ „Михајло Пупин“ ђацима је обезбиједио савремено опремљене кабинете, радионице и специјализоване електронске и рачунарске лабораторије.

Управо је практична настава оно што посебно цијени ученик првог разреда информационих технологија Сергеј Радановић.

– Ово занимање сам уписао првенствено због своје љубави према технологији, компјутерима и осталим уређајима и од почетка ми се чинило занимљивим, а испоставило се да је то прави избор за мене. Од предмета у којима уживам издвојио бих електротехнику, а на практичној настави добијамо шансу да их примијенимо у пракси. Задовољан сам системом рада професора, њиховим квалитетом и знањем које нам пружају, као и наставним програмом – рекао је Радановић.

Дервентски лист ће у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net представити и све остале струке које су понуђене ученицима у СШЦ „Михајло Пупин“.

 

Related posts

Провјерити инсталације прије гријне сезоне

admin

Ове године без програма припреме за школу

admin

Доња Лупљаница сутра
и у петак без струје

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još