ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Представљене мјере за превенцију
вршњачког насиља у школама

Влада Републике Српске усвојила је програм мјера за превенцију и спречавање вршњачког насиља у школама и ђачким домовима, а министарка просвјете и културе Жељка Стојичић, истакла је да фокус није био на репресивним мјерама, већ на промоцији ненасиља.

Послије трагедије у београдској Основној школи „Владислав Рибникар“, одржана је ванредна сједница, а програм мјера рађен је у складу са закључком Владе.

– Радићемо на томе да законске одредбе које треба прилагодити реализацији мјера, да то и урадимо – рекла је Стојичићева.

У складу са овим, свака школа би у наредном периоду требала донијети сопствени кодекс понашања, а осим тога, предвиђено је побољшање материјалних и техничких услова у школама.

– Мислим да је потребно да се уведе видео – надзор у свим школама у којима није уведен, обезбиједити школе додатном расвјетом, а бавићемо се и ограђивањем наших школских објеката, како би цјелина школе и простор око школе били компактни – додала је Стојичићева.

Овом приликом, министарка је најавила и унапређење механизма школског дежурства, како би и улога школског ноћног чувара била редефинисана и како би он био на располагању током наставног процеса.

Школе ће на располагању имати и јединствен образац за евиденцију насиља, а за ученике ће бити рађен штампани и едукативни материјал за препознавање насиља у школама и школским домовима.

– Успоставићемо базу података верификованих програма за превенцију насиља, а радиће се и на прикупљању података о одобреним програмима који се користе у школама – истиче Стојичићева.

Такође, као мјеру представила је и унапређење система анонимне пријаве насиља путем сандучета повјерења, а већ од наредне школске године у наставни план и програм биће увршћен нови предмет хуманост и безбједност за девети разред.

Осим тога у средњим школама исти предмет ће бити изборни.

– План је ојачати и стручне службе како би се осигурала заступљеност свих сарадника у свим школама. Радиће се на јачању васпитне улоге наставника и стручних сарадника, као и компетенција директора поново негирајући политички утицај у школама. Нико у школи не смије бити изузет од те обавезе да смо дужни ученицима да створимо и пружимо сигурно окружење током њиховог боравка у истим –  нагласила је.

Како Стојичићева истиче, план је унаприједити и примјену постојећих програма у школама за превенцију насиља, али и укључити родитеље као и ширу заједницу активности у школама везане за превенцију насиља. Додаје, да ће школе бити отворене као мјеста у којима се могу одвијати одређене заједничке активности након наставног процеса.

Када је ријеч о сигурности дјеце у школама, Стојичићева додаје да ће се од Министарства унутрашњих послова Републике Српске тражити да на располагању остане школски полицајац.

– У наредном периоду требала би бити спроведена и медијска кампања за превенцију насиља у школама, а опредјељење министарства је да не уводи забрану уношења телефона у школе, али у складу са овим наложићемо доношење акта којим се уређује њихова употреба у школама, јер сматрамо да је комуникација родитеља и ученика неопходна послије наставног процеса – рекла је Стојичићева истичући да одређени број школа већ има интерне акте, али да су они неопходни у свим школама.

Такође, најављено је да ће бити рађено и на изради и уградних софтвера, који би онемогући ђацима приступ нежељеним садржајима на интернету током боравка у школама.

Како се процјењује, за реализацију оваквог пројекта, биће потребно око 23 милиона КМ.

(РТРС)

Related posts

ДОНЕСЕНА НОВА НАРЕДБА О РЕГУЛИСАЊУ РАДА У ДЕРВЕНТИ

admin

Чишћење обале Укрине у недјељу

admin

Награђене „Игре из Дервенте“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još