РС-РЕГИЈА

ГОДИШЊЕ ВИШЕ ОД 5.000 НОВООБОЉЕЛИХ ОД РАКА

Малигне болести су међу водећим узроцима умирања становника Републике Српске, у којој се годишње региструје више од 5.000 новообољелих, рекла је Срни специјалиста социјалне медицине у Институту за јавно здравство Републике Српске Слађана Шиљак поводом 4. фебруар, Свјетског дана борбе против рака.

Шиљак каже да је у 2017. години 20,6 одсто свих смртних случајева било узроковано малигним болестима које су учесталије међу мушкарцима (12 одсто), у односу на жене (8,6 одсто).

Према њеним ријечима, у Републици Српској сваке године од посљедица ове тешке болести лијечи се више од 7.000 обољелих.

– Жене најчешће оболијевају од карцинома дојке 33,5 одсто, грлића материце 22,9 одсто, дебелог цријева и ректума 16,7 одсто, душника, бронхија и плућа 11,8 одсто и штитне жлијезде 11,4 одсто – прецизирала је она.

Према њеним ријечима, код мушкараца је најучесталији карцином душника, бронхија и плућа 17,9 одсто, колона и ректума 12,9 одсто, простате 9,6 одсто, мокраћне бешике 6,5 одсто и желуца 5,6 одсто.

Она подсјећа да су ризични фактори за настанак малигних болести кориштење дувана, алкохола, гојазност и недостатак физичке активности.

(Срна)

Related posts

ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА ИЗГРАДЊУ АУТОПУТА БЕОГРАД – САРАЈЕВО

admin

АБАС АРСЛАНАГИЋ ПРЕДЛОЖЕН ЗА НАЈВИШЕ ПРИЗНАЊЕ БАЊАЛУКЕ

admin

ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ ПРИЈЕ 25 ГОДИНА ДОНИО МИР

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još